Cartea o poti cumpara de aici.

“Tu, ca antreprenor, nu esti diferit de brandul de macaroane cu branza organice care incepe sa produca biscuiti cu cheddar si supa de pui cu taitei. Brandul n-a stat niciodata in macaroanele cu branza organice, ci in mancarea naturala sanatoasa. Tu esti femeia gravida care incepe un podcast despre sarcina si apoi scrie o carte despre cum sa-ti cresti copiii cand suferi de anxietate. Esti bucatareasa amatoare cu un cont de Instagram superb, care creaza un podcast despre conserve si ajunge sa fie invitata sa scrie o rubrica despre gradinaritul urban intr-o revista cu acoperire nationala. Esti tanarul care a inceput un blog despre vinuri care nu era, de fapt, legat de aceste nobile bauturi, ci intentiona a-l face cunoscut pe autor drept persoana care poate ajuta alte firme sa comunice si sa vanda mai bine. Contul de Instagram al bucataresei amatoare nu este despre mancare, ci reprezinta un instrument pentru ca aceasta sa-si amplifice influenta in categoria Sanatate si Stil de viata, iar podcastul mamei despre sarcina e doar o parte dintr-un proiect mai mare despre calitatea de parinte.

Brandul tau personal iti poate aduce tot ce-ti doresti. Importanta sa extraordinara in mediul de business de azi insemna ca celebritatea nu mai este limitat la cei mai frumosi sau la cei mai telegenici dintre noi; arena este deschisa pentru mult mai multi jucatori. In plus, Insemna ca majoritatea antreprenorilor au inca suficient loc sa-si ajusteze strategia pentru a deveni influenceri. Privind ce se intampla, sunt socat cat de numerosi sunt antreprenorii care cad singuri in capacana esecului, chiar daca au mult mai multa putere ca inainte.

Sa zicem ca esti vedeta pe Twitter. Ce vei face in ziua cand vei intelege ca te-ai plictisit de aceasta? Ce vei face daca aceasta platforma o sa dispara? Daca esti apicultotul cel mai bun din tara si dezvolti o alergie latala la albine? E o chestiune de supravietuire sa gandesti dincolo de succesele curente, cautand permanent noi moduri de a obtine altele noi, astfel incat sa nu fii niciodata limitat la o platforma sau chiar la un domeniu. Cum poti face acest lucru? Prin crearea unui brand personal atat de puternic, incat sa depaseasca platformele, produsele si chiar pasiunile tale.”

Up05112019

“Nu exista nuciun tabu pe The Skinny Confidential. ‘Povestile sunt subestimate’, spune Lauryn, care a scris despre uleiuri esentiale si diete, dar si despre operatii de marire a sanilor sau Botox. A inceput sa prezinte noi personaje din viata ei personala, profitand de relatiile sale pentru a obtine un continut mai profund si povesti noi de impartasit cu cititorii. Iubita sa bunica, cunoscuta sub numele de The Nanz, a devenit o prezenta obisnuita pe site, oferindu-i o modalitate de a privi temele alese dintr-o perspectiva neasteptata. Pe prietenul sau, Michael, l-a prezentat cand s-au logodit. Astazi, blogul are un spatiu dedicat lui si intitulat Him, iar cei doi produc un podcast impreuna. 

Fireste, cititorii au avut acces la toate detaliile despre logodna si nunta lor, dar li s-au impartasit si momente mai triste. Postarea trista si tandra aparuta dupa moartea bunicii lui Lauryn a determinat un suvoi de raspunsuri pline de empatie. Cand o operatie in zona maxilarului a lasat-o cu fata umflata timp de doi ani, femeia, care recunoaste ca pana atunci se bazase ‘pe aspectul sau fizic’, si-a postat fotografiile si a vorbit deschis despre efectul desfigurarii asupra stimei de sine. Cititorii au sustinut-o si cand, uimita si suparata, a povestit cum doi directori de brand, interlocutori care uitasera ca aveau un apel deschis in conferinta, au batjocorit-o si ridiculizat-o in urma unui apel telefonic pe care il crezuse promitator. Momentul respectiv i-a dat, de asemenea, sansa sa exploreze ipocrizia brandurilor care pretind ca sustin si promoveaza femeile, dar numai cand ele corespund unui anumit tipar.

‘Mi-am transformat intreaga suferinta intr-o postare pe blog, iar raspunsul a fost incredibil. Femei din toata lumea mi-au scris povestea lor despre cum auzisera ca se vorbeste despre ele, cum fusesera hartuite sau cum isi asumasera un risc si fusesera condamnate pentru asta. A fost grozav sa adun la un loc atata lume si sa ne sustinem una pe alta’.”

Up08112019

“Barbatul avusese intotdeauna un spirit antreprenorial puternic. Mama sa murise pe cand el era in clasa a cincea, iar pentru ca tatal sau nu era prezent in viata copilului, el a fost crescut de o prietena de familie (care avea doisprezece copii). Alex era recunoscator sa aiba un acoperis deasupra capului, dar la scoala s-a saturat sa fie batjocorit pentru hainele si pantofii vechi pe care-i purta, asa ca a inceput sa poarte o geanta mare cu chipsuri, ciocolate si sucuri pe care le vindea ca sa castige niste bani. Dupa ore muncea ‘la negru’ la o spalatorie de masini, deoarece era minor. ‘Incercam sa supravietuiesc.’

In 2005, pe cand era student la Universitatea din Florida, Alex era rapper. ‘Faceam rime si scuipam versuri de foc… sau cel putin asa credeam.’ In timp ce cauta pe Google ‘cum sa creezi un brand pentru un rapper’, a gasit un articol care spunea ca un rapper trebuie sa-si creeze o identitate pentru fani. Astfel, el si ‘fratele sau de alta culoare’ Billy, mare suporter al muzicii sale, au incercat sa-si gaseasca un fel de motto. “Stateam si ziceam: <Ideea asta e atat ed nesabuita. Suntem asa de nesabuiti>. Am tot repetat asta si am inceput sa ne spunem ‘Da, suntem Foolies’. Dar ce era un Foolie? Iar eu am gasit raspunsul: ‘Cineva care e suficient de prost sa incerce un lucru si pana la urma sa-i reuseasca’.

In 2009, dupa ce si-a luat diploma in medicina sportiva, Alex n-a reusit sa-si gaseasca un loc de munca, asa ca a continuat sa se concentreze asupra muzicii si sa lucreze la un magazin AT&T. Apoi el si Billy au hotarat ca rapperii aveau nevoie de o linie de imbrcaminte. N-aveau bani, asa ca au imprimat la cald cuvantul FOOLIES pe un tricou alb-murdar si au folosit ceea ce Alex numeste efectul Daymond John: ‘Imbraci pe cineva, ii faci o poza, il dezbraci. Imbraci pe altcineva, ii faci o poza, il dezbraci. N-ai bani, asa ca nu le poti da tuturor cate un tricou, dar poti posta poze pe Facebook si Twitter ca sa para ca toata lumea are cate unul. Apoi poate ca si alti oameni le vor dori. Incetul cu incetul, asta a inceput sa ni se intample si noua’.”

Up19112019

“Rich a muncit neobosit: a scris articole de blog pentru oricine i-a permis sa contribuie, a aparut in toate podcasturile care i-au oferit aceasta ocazie, a acceptat toate interviurile pe care le-a putut obtine si a vorbit in fata a nenumarate grupuri, chiar daca erau formate doar din patru sau cinci persoane. In plus, si-a activat si comunitatea din retelele sociale. ‘M-am folosit de fanii mei si le-am spus: <Uitati, asta e cartea mea. Ajutati-ma s-o promovez. Fiti soldateii mei. Stiti cat continut v-am oferit. Daca v-a fost vreodata de folos ceva din ce v-am spus, m-as bucura daca m-ati putea ajuta sa raspandesc vestea>.’

In ziua in care ‘Finding Ultra’ a ajuns in librarii, Rich a decis ca nu mai voia sa practice avocatura. Sigur ca acum putea solicita tarife rezonabile pentru aparitiile sale, nu si-a mai reinnoit apartenenta la barou. Dar, in ciuda popularitatii sale, cererea inca nu era suficienta. Fara castigul cabinetului de avocatura si fara alte surse constante de venit, in ciuda banilor castigati pentru carte si discursurile tinute, cei doi soti nu castigau destul pentru a-si sustine familia pe termen lung. Anii care au urmat au fost groaznici si saraci.

‘Deoarece am o diploma in drept de la Cornell si sunt absolvent  de Stanford, ar fi foarte usor sa ma intorc la o slujba confortabila si bine platita. De aceea, pentru mine, partea cea mai grea a fost sa refuz acest lucru si sa-mi urmez drumul, chiar si cand mai erau doar 48 de ore pana sa ne fie luata casa, cand nu aveam nimic de pus pe masa sau cand executorii ne-au confiscat masina. Am facut multe greseli si s-ar putea spune ca am fost imprudent cu unele decizii luate. 2013 a fost un an foarte dificil. Am avut momente negre, cand toata lumea imi spunea ca sunt nebun si iresponsabil.’

Dar el a reusit sa obtina o slujba pe termen scurt ca sa  ajute un prieten la lansarea unei platforme media pentru o noua afacere ecologica din Hawaii si s-a mutat acolo cu toata familia. Mare fan al podcasturilor, Rich si-a lansat propria emisiune, The Rich Roll Podcast, o alta platforma pe care isi impartaseste opiniile personale si le ofera ascultatorilor ocazia sa-l asculte discutand despre probleme si idei cu invitati interesanti. Podcastul avea sa devina extrem de popular si sa ocupe constant un loc in iTunes Top 10, insa aveau sa treaca mai bine de doi ani pana sa-i poata aduce venituri din publicitate. In tot acest timp a continuat sa posteze continut pe blog si pe canalul de Youtube. Barbatul recunoaste ca, atunci cand avea indoieli si nu era sigur pe deciziile sale, sotia sa, Julie, a fost cea care l-a facut sa continue. ‘Mi-a spus permanent ca trebuie sa fac asta si mi-a amintit sa nu pierd din vedere imaginea de ansamblu. Cand eu eram trist si ma gandeam ‘E o tampenie. Ce fac?’, ea a fost cea care mi-a spus: <Trebuie sa continui>. Dormeam intr-un cort in Hawaii si ea continua sa-mi spuna <O sa ne descurcam>’.”

Up20112019

“Teama de esec.

Ma rog, de asta spun oamenii ca se tem. Eu cred ca, de fapt, se tem sa nu fie judecati de persoane ale caror pareri conteaza pentru ei. 

N-am sa minimalizez problema. O cunosc bine. Ma doare-n cot de ceea ce cred oamenii, insa am zile cand fac eforturi extraordinare ca sa schimb parerea negativa a cuiva despre mine, deoarece imi pasa ce crede toata lumea. Crede-ma, inteleg, mai ales daca te temi ca va trebui sa te justifici in fata rudelor. Am cea mai incurajatoare familie din lume, dar chiar si eu sunt luat peste picior uneori, cand o investitie esueaza sau cand ceva nu merge asa cum am prezis. Inteleg perfect cat de ingrozitor poate fi sa afli ca ti-ai dezamagit mama, ca fratii  rad de tine sau ca prietenii cei mai apropiati s-au indepartat. Insa va trebui sa gasesti un mod de a trece peste asta. Gaseste-ti un psihiatru, apuca-te de yoga, gaseste un hipnotizator, fa orice e nevoie ca sa te linistesti, sa te bucuri de moment si sa nu iti mai pese de ce cred altii. Ia-ti angajamentul de a ignora toate vocile care ameninta sa te submineze. Daca este vorba despre mama ta, spune-i respectuos ca ai nevoie de dragostea ei, nu de opinii. Daca e vorba despre prieteni, spune-le ca le esti recunoscator pentru grija, dar ca trebuie sa te sustina sau sa-si vada de treaba.”

Up23112019

“Exista enorm de multi oameni care spun ca incep o afacere deoarece vor sa transforme lumea intr-un loc mai bun, dar cand ii intrebi ceva concret despre modelul lor se dovedesc falsi ipocriti. Sunt foarte numerosi si cei care sunt atat de cinici, incat nu cred ca un om face un lucru fara sa astepte ceva la schimb. Recunosc dualitatea naturii umane, inclusiv a mea. Vreau sa cumpar echipa New York Jets (sa fim seriosi; sunt dependent de activitatea de a incerca sa o cumpar), ceea ce inseamna ca fac ceea ce fac ca sa castig multi bani. In acelasi timp, imi place sa am un impact pozitiv asupra vietii celorlalti, ceea ce inseamna ca fac ceea ce fac pentru a-i ajuta pe alti antreprenori sa reuseasca. Faptul ca accept aceste doua adevaruri si le combin in actiunile mele cotidiene e motivul pentru care castig. Este si motivul pentru care las sume imense pe masa. De exemplu, multi influenceri, inclusiv unii dintre cei pe care ii vei cunoaste aici, vand cursuri online. Cursurile pot aduce un flux considerabil de venituri si, daca le faci cum trebuie, pot reprezenta niste resurse incredibile. Eu aleg sa nu fac acest lucru deoarece ma tem ca, odata ce atasez o valoare monetara cunostintelor mele, ma voi simti obligat sa-mi pastrez cele mai bune idei pentru oamenii dispusi sa plateasca. Ar rezulta un conflict de interese care ar contrazice tot ceea ce vreau sa reprezinte brandul meu. Intr-adevar, public carti, dar in afara de unele anecdote personale, toate informatiile din ele au fost discutate anterior in mod public si gratuit.”

Disponibila pentru imprumut.

Daca vrei cartea ta, click aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *