“Fumezi… dar ai vrea sa te lasi, bei cam mult… dar ai vrea sa fii cumpatat, mananci numai prostii, dar iti doresti sa adopti un stil de viata sanatos. In ciuda faptului ca iti doresti sa fii altfel si sa te comporti diferit, in fiecare zi te intorci la vechile obiceiuri. Te-ai intrebat probabil de multe ori pana acum de ce faci asta, dar nu ai gasit niciodata un raspuns multumitor.”

Cartea o poti cumpara de aici sau aici.

“Aceasta carte a pornit de la o intrebare aparent simpla, care parea sa aiba un raspuns simplu: cat timp dureaza sa-ti formezi o noua obisnuinta? Sa spunem ca vrei sa mergi la sala cu regularitate, sa mananci mai multe fructe, sa inveti o limba straina, sa-ti faci prieteni noi, sa inveti sa canti la un instrument sau sa realizezi orice lucru care necesita eforturi repetate de-a lungul timpului. De cat timp va fi nevoie pentru ca acesta sa devina o parte a rutinei tale, nu un lucru pe care trebuie sa te fortezi sa il faci?

Am cautat raspunsul asa cum fac majoritatea oamenilor in zilele noastre: pe Google. Aceasta cautare lasa sa se inteleaga ca raspunsul este clar. Cele mai multe site-uri faceau referire la numarul magic 21 de zile. Acestea sustineau ca, in urma ‘cercetarilor’ (iar ghilimelele sunt pe deplin justificate), s-a constat ca daca repeti un anumit comportament in fiecare zi, timp de 21 de zile, atunci iti formezi o noua obisnuinta. Nu se spuneau prea multe despre tipul de comportament sau despre circumstantele in care ar trebui sa-l repeti, ci doar despre acest numar de 21 de zile. Sa faci miscare, sa fumezi, sa scrii in jurnal sau sa te dai peste cap: indiferent despre ce e vorba, raspunsul este 21 de zile. In plus, multi autori sustin ca este esential sa continui sa pui in practica acel comportament fara intrerupere, timp de 21 de zile. Dar de unde vine acest numar? Dat fiind ca sunt psiholog cu formare in domeniul cercetarii, sunt obisnuit sa vad si referinte care ar sustine o afirmatie indrazneata precum aceasta. Dar nu exista niciuna.

Cautarile m-au facut sa ajung la biblioteca. Acolo, am descoperit o multime de ipoteze legate de originea acestui numar. De departe ipoteza mea preferata face trimitere la un chirurg plastician, Maxwell Maltz. Dr. Maltz a publicat in 1960 o carte intitulata Psycho-Cybernetics (Psiho-cibernetica), in care a constat ca persoanele carora li se amputau un membru aveau nevoie, in medie, de 21 de zile pentru a se obisnui cu lipsa acestuia si sustinea ca oamenii au nevoie de 21 de zile pentru a se adapta la orice schimbare majora din viata. Spunea, de asemenea, ca a remarcat acelasi tipar  si la cei carora le facuse interventii chirurgicale la nivelul fetei. A descoperit ca era nevoie de aproximativ 21 de zile pentru ca stima lor de sine fie sa creasca si sa fie pe masura noii lor infatisari, fie sa ramana la nivelul de dinainte.

Din acel moment, numarul de 21 de zile a exercitat o putere enorma asupra autorilor de carti de dezvoltare personala.

Indiferent ca vorbim despre 21 sau 28 de zile, este clar ca ceea ce mancam, felul in care ne cheltuim banii sau orice alt lucru pe care l-am face, nu prea au multe in comun cu faptul de a-ti pierde un picior sau de a trece printr-o interventie de chirurgie plastica.”

Daca vrei cartea ta, click aici sau aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *