Cartea o poti cumpara de aici.
“Intr-un anumit moment al vietii noastre, cei mai multi dintre noi au avut experienta unor alegeri nechibzuite in legatura cu modul in care am cheltuit, imprumutat sau investit anumite sume de bani – dupa ce am avut incredere in persoana care nu trebuie, am fost naivi si asa mai departe. Sau am avut experienta acumularii unor datorii mai mari decat ne puteam permite, esuarii unei afaceri sau necesitatii de a declara falimentul. Cu alte cuvinte, cei mai multi dintre noi au avut, intr-un moment sau altul, experienta pierderii unei sume de bani care era semnificativa pentru noi. Acest tip de experienta poate fi teribil de dureroasa, inspaimantatoare sau stanjenitoare.
Odata, cand am cheltuit bani pe ceva care nu a iesit asa cum ma asteptasem si eram suparata foc si intristata din cauza pierderii mele, un prieten si un consultant financiar de-al meu mi-a spus: ‘Asta e ceea ce noi numim <plata taxei noastre de scolarizare la scoala vietii!>. Daca invatam ce a trebuit sa invatam din asta, taxa nu va fi irosita’.
De mai multe ori de atunci, acest concept al ‘taxei de scolarizare’ mi-a fost enorm de reconfortant, cand am facut o alegere nici pe departe perfecta in privinta modului in care sa imi cheltuiesc sau sa imi administrez banii. Acum inteleg cu adevarat ca banii nu sunt niciodata irositi daca imi permit sa invat ceva ce trebuie sa stiu.”
Up29112019
“Fiecare din noi este puternic in mod innascut. Ne nastem cu putere potentiala; sarcina noastra este sa o revendicam, sa o dezvoltam si sa devenim confortabili cu exprimarea acesteia in propriul nostru mod unic. In acelasi timp, suntem in mod innascut vulnerabili. Ca fiinte umane, avem nevoi si sentimente care ne fac sa fim profund sensibili. Mai devreme sau mai tarziu, trebuie cu totii sa invatam sa devenim confortabili cu vulnerabilitatea noastra – sa o recunoastem si sa ne asumam responsabilitatea de a avea grija de ea.
Puterea si responsabilitatea sunt energii opuse. Puterea noastra este abilitatea noastra de a influenta lumea din jurul nostru. Vulnerabilitatea noastra este abilitatea de a fi influentati de lumea din jurul nostru. Pentru a avea o experienta de viata bogata, deplina si de succes, trebuie sa imbratisam ambele polaritati. Una dintre cele mai mari provocari ale experientei umane este de a invata sa traiesti cu acest paradox: suntem in acelasi timp extrem de puternici si extrem de vulnerabili. Exista numeroase paradoxuri asemanatoare, care ne cer sa acceptam toate aspectele fiintei noastre. Adevarata vindecare rezida in aceasta acceptare de sine.
Acest mod de a privi viata este destul de diferit de punctul de vedere cu care suntem familiarizati cei mai multi dintre noi. In cultura occidentala moderna, avem o abordare extrem de liniara si polarizata a dualitatilor vietii. In loc de a le vedea dintr-o perspectiva holista – ca fiind aspecte la fel de valoroase ale unui intreg mai mare – le vedem ca fiind bune sau rele. corecte sau gresite. Din aceasta perspectiva, simtim ca trebuie sa alegem intre lucruri opuse, in loc de a le onora pe amandoua. Incercam in mod constant sa determinam ce parte a oricarei polaritati este corecta, buna, adevarata sau mai adecvata. Apoi sprijinim si dezvoltam acea parte in timp ce incercam sa scapam de opusul sau, despre care credem ca este rau sau gresit.
Nu numai ca acest lucru duce la judecarea propriei noastre persoane si a celorlalti, dar garanteaza ca ne vom afla intr-un conflict continuu inlauntrul nostru. Din moment ce toate energiile vietii sunt innascute si esentiale, nu putem scapa de niciuna dintre ele, oricat de mult am incerca. Cand incercam sa alegem o calitate in defavoarea alteia, incepem un razboi intern (care, incidental, este reflectat de toate razboaiele pe care le cream in lumea externa).”
Up23122019
“Exista doua moduri de baza pentru a avea putere sau pentru a obtine ceea ce vrei in viata:
Modul activ este sa urmaresti ceea ce vrei, sa faci sa se intample acel lucru.
Modul receptiv este sa il atragi, sa il magnetizezi, sa ii permiti sa se intample.
Modul activ cere concentrare, agresivitate, incredere, staruinta, abilitatea de a face si disponibilitatea de a risca.
Modul receptiv cere deschidere, vulnerabilitate, incredere, abilitatea de a fi si de a astepta si disponibilitatea de a avea si a accepta.
In cadrul rolurilor traditionale masculine si feminine, majoritatea barbatilor au fost identificati cu polaritatea activa, in timp ce majoritatea femeilor au fost identificate cu polaritatea receptiva. Un barbat era responsabil cu faptul de a pleca in lume pentru a-si castiga traiul si a face tot ceea ce era necesar pentru a-si sutine sotia si familia. Cea mai importanta grija a vietii sale era sa isi dezvolte competentele si abilitatea de a asigura cele necesare traiului, indiferent daca acest lucru insemna sa vaneze pentru hrana sau sa mearga la serviciu.
O femeie trebuia sa-si gaseasca un sot care sa o protejeze si sa ii ofere cele necesare traiului. Scopul vietii sale era sa dezvolte abilitatea de a atrage cel mai bun (cel mai puternic) partener, care sa aiba grija de ea si de viitorii ei copii.
Acasa, lucrurile erau adeseori inversate – si nu in mod surprinzator, din moment ce un echilibru trebuie intotdeauna atins intr-un fel. Responsabilitatea sotiei era sa aiba grija de sotul si de familia ei, sa le satisfaca nevoia de hrana, imbracaminte si sprijin emotional. In schimb, se presupunea ca sotul ei primeste ingrijire de la sotia lui in aceste moduri.
Acest sistem traditional a functionat destul de bine pentru o lunga perioada de timp, insa au existat limitari. Toti erau blocati in roluri de gen constrangatoare, fara prea mult spatiu pentru expansiunea sau dezvoltarea polaritatilor lor individuale opuse, ca indivizi.
In acest punct al evoultiei noastre, suntem, provocati sa dezvoltam ambele polaritati in interiorul nostru si sa le integram in vietile noastre, astfel incat sa stim cum si cand sa le folosim pe fiecare intr-un mod adecvat si eficient.”
Up24122019
“Curgerea este miscarea naturala, spontana a energiei. Structura este principiul care creeaza ordine si limite. Ca orice alt set de polaritati, ambele sunt foarte importante; trebuie sa gasim un echilibru adecvat intre aceste energii pentru a trai prosperitatea.
Inca o data, multi dintre noi sunt mai dezvoltati si se simt mai confortabil cu unul dintre aceste principii decat cu celalalt. Cei care sunt mai identificati cu structura sunt in general buni la administrarea detaliilor si prefera sa isi planifice si sa isi organizeze vietile. Cei care se identifica in principal cu curgerea prefera sa isi urmeze energia cat mai spontan cu putinta, tind sa se concentreze asupra viziunii de ansamblu si acorda mai putina atentie detaliilor. Persoanele structurate abordeaza adesea lucrurile intr-un mod mai rational si analitic, in timp ce persoanele fluide se bazeaza de obicei mai mult pe intuitie si pe sentimentele lor.
Este foarte interesant sa examinam aceste doua principii in relatie cu modul in care ne gestionam finantele. Daca suntem extrem de structurati, facem balanta carnetelor de cecuri in fiecare luna, tinem un buget, cheltuim bani cu atentie si gandim in termenii economisirii si investirii pentru viitor. Urmarim de unde vin banii, unde se afla acum si unde vor pleca.
Daca suntem genul fluid, in general nu ne planificam sau organizam prea mult finantele. Avem incredere ca universul va avea grija de noi, ca, intr-un fel sau altul, banii par sa fie acolo cand avem nevoie de ei.
Desigur, aceste doua tipuri de oameni par adesea sa se casatoreasca intre ei sau sa faca afaceri impreuna si se scot reciproc din sarite, certandu-se in legatura cu cel mai bun mod de a administra banii! In realitate, sunt atrasi unul de celalalt deoarece fiecare are nevoie de ceea ce are celalalt.
Fiecare dintre aceste abordari ale administrarii banilor isi are propriile puncte forte si limitari. Daca suntem prea identificati cu o polaritate si o renegam pe cealalta, in cele din urma vom suporta consecintele. Vom fi incapabili sa traim prosperitatea dupa care tanjim.
Daca suntem excesiv de structurati, ne-am putea pomeni ca muncim prea mult, ne facem prea multe griji, ne lipsim de multe lucruri pe care le dorim cu adevarat si care ne-ar face placere, fara sa atingem vreodata senzatia de siguranta la care speram. S-ar putea sa descoperim ca vietilor noastre le lipseste placerea si distractia.
Pe de alta parte, daca suntem prea fluizi, s-ar putea sa ne simtim rupti de realitate si incapabili sa ne confruntam cu anumite aspecte practice ale vietii. Ne-am putea pomeni limitati in abilitatea noastra de a crea succes in lume, din punct de vedere financiar si in alte moduri.
S-ar putea sa cream pana si un obstacol financiar sau un dezastru care ne semnaleaza ca avem nevoie sa invatam cum sa ne administram banii.”
Up29122019
“Odata ce ti-ai creat scopurile, pune-le deoparte o vreme. Uita-te la ele ocazional si actualizeaza-le daca este nevoie. Fii sigur sa te apreciezi pentru pasii pe care i-ai intreprins si pentru progresul pe care l-ai facut.
Scopurile ne pot ajuta sa dobandim claritate, inspiratie si concentrare. Cu toate acestea, pot de asemenea, sa lucreze impotriva noastra daca ne agatam prea strans de ele sau incercam prea mult sa le punem in practica. Incearca sa renunti la atasamentul tau fata de ideea de a le face sa se intample intr-o anumita perioada sau intr-un anumit mod. Nu te ingrijora in legatura cu modul in care sa le faci sa se intample; permite puterii creatoare superioare sa se ocupe de detalii.
Abordeaza scopurile fara incrancenare si permite-le sa se schimbe si sa evolueze odata cu tine. Ai putea descoperi ca anumite lucruri merg asa cum ai sperat, in timp ce altele, nu. Ai putea chiar descoperi ca intreaga ta viata se indreapta intr-o directie diferita decat te-ai fi asteptat. Aminteste-ti ca sufletele noastre au un scop in aceasta viata pe care, probabil, inca nu il intelegem pe deplin si ca tot ceea ce ni se intampla este parte a calatoriei sufletului nostru.
Invata din tot ceea ce iti iese in cale. Continua sa iti urmezi simtul tau intuitiv. Daca un anume scop este potrivit pentru tine, va decurge in mod firesc din acest proces. Lasa-ti indrumarea ta interioara sa iti arate calea.”
Up30122019
“I: Identificarea nevoilor mele pare ceva atat de simplu, dar am 40 de ani si tot nu simt ca le-am clarificat. Exista atat de multe lucruri: mai mult timp de una singura, socializarea, banii si timpul liber – lucruri care par in conflict unul cu celalalt. De unde sa incep?
R: Poate fi dificil sa stim ce ne trebuie si sa punem in ordine prioritatile noastre. In cea mai mare parte, trebuie pur si simplu sa incepi sa fii atent.
Dupa ce tanjesti cu adevarat? Gandeste-te ce traiesc oamenii atunci sunt afectati de un dezastru si pierd tot. Ei isi reevalueaza rapid vietile. Ce anume ar putea fi cel mai important pentru tine in aceasta situatie? Ce anume iti trebuie si vrei cu adevarat pentru starea ta de bine?
Da, o multime de voci diferite din interior spun lucruri aflate in conflict deoarece, dupa cum am spus, viata este plina de polaritati. Avem nevoie cu adevarat sa fim singuri pentru o vreme si avem nevoie cu adevarat sa fim conectati cu ceilalti. Dar s-ar putea sa descoperi, de exemplu, ca socializarea generala este mai putin importanta decat faptul de a avea o legatura profunda, in mod regulat, cu cativa oameni.
S-ar putea sa descoperi ca poti elimina unele dintre modurile mai putin satisfacatoare in care te raportezi la ceilalti, ca le poti urmari pe acelea care iti aduc o satisfactie mai mare si ca poti avea mai mult timp pentru tine insuti.
Imi dau seama ca nu este usor. Dar acesta este procesul de a deveni din ce in ce mai constient. Trebuie sa trecem prin viata cu intrebarea: ‘Ce este cu adevarat important pentru mine?’ Si sa rafinam incontinuu raspunsul. Nevoile si dorintele noastre se schimba. Pe masura ce urmarim anumite lucruri care par importante si dezvoltam anumite aspecte ale fiintei noastre ca rezultat, prioritatile noastre s-ar putea schimba.”
Disponibila pentru imprumut.