Cartea audio o poti cumpara de aici.

“Este important sa tii minte ca stari precum depresia nu ti se intampla. Nu ‘te molipsesti’ de depresie. O creezi chiar tu, ca pe orice alt rezultat din viata ta, prin actiuni fizice si mentale specifice.

Pentru a fi deprimat, trebuie sa iti privesti viata in feluri specifice. Trebuie sa iti spui tie insuti anumite lucruri pe tonurile de voce potrivite. Trebuie sa adopti o postura si un tipar de respiratie. De exemplu, daca vrei sa fii deprimat, ajuta extraordinar de mult daca ai umerii cazuti si te uiti mult in jos.

A vorbi pe un ton trist al vocii si a te gandi la cele mai prapastioase scenarii posibile legate de viata ta ajuta, de asemenea. Daca iti scufunzi biochimia in amaraciune printr-o alimentatie proasta, alcool in exces sau folosirea drogurilor, contribui la scaderea glicemiei si astfel, deprimarea este garantata.

Ceea ce vreau eu sa iti spun este pur si simplu faptul ca pentru a ajunge la depresie trebuie sa depui efort. Este o munca grea si este nevoie sa intreprinzi tipuri specifice de actiuni. Unii oameni au creat totusi aceasta stare atat de des, incat le este usor sa o obtina. De fapt, ei au legat adesea acest tipar de comunicare interioara de tot felul de evenimente exterioare. Unii oameni trag atatea foloase secundare – atentie din partea celor din jur, compatimire, dragoste si asa mai departe – incat adopta acest stil de comunicare ca starea lor naturala de spirit. Altii au trait atat de mult timp in aceasta stare, incat chiar se simt confortabil. S-au identificat cu starea. Putem totusi sa ne schimbam actiunile noastre fizice si mentale schimbandu-ne astfel imediat si emotiile si comportamentul.

Te poti extazia adoptand imediat punctul de vedere care genereaza acea emotie. Iti poti imagina genul de lucruri care genereaza acest sentiment. Poti schimba tonul si dialogul tau interior cu tine insuti. Poti adopta posturile si tiparele de respiratie specifice care genereaza acea stare in corpul tau si gata! Vei trai starea de extaz. Daca doresti sa fii compatimitor; trebuie doar sa iti schimbi actiunile mentale si fizice pentru a se potrivi cu cele pe care le cere starea de compatimire. Acest lucru este valabil si pentru dragoste sau orice alta emotie.”

Up22072019

“Puterea este un cuvant care provoaca emotie. Reactiile oamenilor la auzul acestui cuvant variaza. Pentru unii, puterea are conotatie negativa. Unii oameni sunt ahtiati dupa putere. Altii se simt ca si cand ar fi contaminati de ea, ca si cum puterea ar fi ceva corupt sau suspect. Cata putere vrei? Cata putere crezi ca ar fi drept sa obtii sau sa dezvolti? Ce inseamna, de fapt, pentru tine, puterea?

Nu ma gandesc la putere in termenii cotropirii unui popor. Nu ma gandesc la ea ca la ceva care sa fie impus. Si nici pe tine nu te sfatuiesc sa o consideri astfel. Acel fel de putere rareori dureaza. Dar trebuie sa realizezi ca puterea este o constanta in lume. Iti configurezi conceptiile sau altcineva le configureaza pentru tine. Pentru mine, puterea suprema inseamna abilitatea de a obtine rezultatele pe care le doresti cel mai mult si, pe parcurs, de a crea valoare pentru altii. Puterea insemna abilitatea de a-ti schimba viata, de a-ti configura perceptiile, de a face ca lucrurile sa functioneze in favoarea ta si nu impotriva ta. Adevarata putere este impartasita, nu impusa. Este abilitatea de a defini nevoile umane si de a le satisface – atat nevoile tale, cat si ale celor la care tii. Este abilitatea de a orienta propriul tau regat – propriile tale procese mentale, propriul tau comportament – astfel incat sa obtii rezultatele precise pe care le doresti.”

Up05082019

“De exemplu, cum te porti cu partenerul de viata, iubitul sau iubita, cand ajunge acasa mult mai tarziu decat a promis?

Ei bine, comportamentul tau va depinde in mare masura de stare in care te afli atunci cand fiinta iubita se intoarce acasa. Starea ta va fi determinata in mare masura de ceea ce iti reprezinti in mintea ta ca motiv al intarzierii.

Daca timp de ore intregi ti-ai imaginat aceasta persoana draga in vreun accident, plina de sange, moarta ori intr-un spital, atunci cand intra pe usa s-ar putea s-o intampini cu lacrimi in ochi, sau rasufland usurat, sau cu o imbratisare calda si cu intrebarea; ‘ce s-a intamplat?’ Acest comportament provine dintr-o stare de ingrijorare. Daca totusi ti-ai imaginat ca persoana iubita a intarziat din cauza unei intalniri clandestine sau daca ti-ai spus in repetate randuri ca aceasta persoana intarzie din cauza ca pur si simplu nu-i pasa de timpul sau de sentimentele tale, atunci cand aceasta persoana draga ajunge acasa, a vei primi cu totul altfel, ca urmare a starii in care te afli. Din starea de a te simti furios sau folosit rezulta un set complet nou de comportamente.

Urmatoarea intrebare evidenta este: Ce anume face ca o persoana sa-si reprezinte niste lucruri in urma starii de ingrijorare, pe cand o alta creeaza reprezentari interioare care o aduc intr-o stare de neincredere sau furie? Ei bine exista mai multi factori. Poate ca am modelat reactiile parintilor nostri sau ale altor oameni de urmat legate de acest fel de experiente. Daca, de exemplu, atunci cand erai copil, mama ta era mereu ingrijorata cand tatal tau venea tarziu acasa, si tu iti poti reprezenta lucrurile intr-un fel in care sa te ingrijoreze. Daca mama ta spune ca nu are incredere in tata, s-ar putea ca si tu sa modelezi tiparul. Astfel, crezurile, atitudinile, valorile si experientele noastre trecute legate de o anumita persoana ne afecteaza toate tipurile de reprezentari pe care ni le vom face despre comportamentele lor. ”

Up07082019

“Nasterea excelentei incepe in momentul in care constientizam ca crezurile noastre sunt o optiune. De obicei nu gandim asa, dar crezul poate fi o alegere constienta. Iti poti alege crezuri care sa te limiteze sau crezuri care sa te sprijine. Trucul este sa alegi crezurile care sa te conduca spre succes si catre rezultatele pe care le doresti si sa te lepezi de cele care te trag inapoi.

Cea mai eronata conceptie pe care oamenii o au adesea in legatura cu crezul este ca acesta este un concept intelectual, static, o intelegere fara legatura cu actiunea si cu rezultatele. Nimic mai neadevarat! Crezul reprezinta pragul catre excelenta tocmai pentru ca nu are nimic static si fara legatura.

Crezul nostru este acela care hotaraste cat din potentialul nostru vom fi capabili sa atingem. Crezurile pot da drumul fluxului de idei sau il pot opri. Inchipuiti-va urmatoarea situatie. Cineva va spune: ‘Adu-mi sarea, te rog!’ si cand intri in camera alaturata zici: ‘Nu pot sa gasesc sarea.’ Apoi, acel cineva intra in camera, ia sarea chiar de pe raftul din fata ta si iti spune: ‘Uite-o, prostule, e chiar in fata ta. Daca era sarpe, putea sa te muste.’ Atunci cand ai spus: ‘Nu pot’, i-ai dat o comanda creierului tau sa nu vada sarea. In psihologie, numim acest lucru scotom. Tineti minte: orice experienta umana, orice ai spus, auzit, simtit, mirosit sau gustat vreodata este pus la pastrare in creierul tau. Atunci cand spui cu congruenta ca nu poti sa-ti amintesti ceva, ai dreptate. Atunci cand iti spui cu congruenta ca poti, ii dai un ordin sistemului tau nervos. Acesta deschide caile catre acea parte din creierul tau care, potential, este capabila sa furnizeze raspunsurile de care ai nevoie.”

Up09082019

“Crezul numarul 6: Munca inseamna joaca. Cunosti cumva vreo persoana care a dobandit un succes urias facand o munca pe care o ura? Eu nu stiu pe nimeni. Una dintre cheile succesului este sa realizezi un mariaj fericit intre ceea ce faci si ceea ce iti place sa faci. Pablo Picasso spunea odata: ‘Atunci cand muncesc, ma relaxez; ma oboseste sa stau degeaba sau sa ma ocup de musafiri’.

Poate ca nu pictam la fel de bine ca Picasso, dar ne putem da cu totii osteneala sa gasim o ocupatie care sa ne invioreze si sa ne entuziasmeze. Si putem aduce in lucrul pe care il facem la munca acele elemente din ceea ce facem la joaca. Mark Twain spune: ‘Secretul succesului este sa faci din vocatia ta vacanta ta’. Asta par sa faca oamenii de succes.”

Up12082019

“Ai vazut vreodata un lacatus priceput la lucru? Parca ar fi fermecat. Se joaca cu o incuietoare, aude lucruri pe care tu nu le auzi, vede lucruri pe care tu nu le vezi, pipaie lucruri pe care tu nu le simti si cumva reuseste sa afle intreaga combinatie a unui seif.

Maestrii in comunicare procedeaza la fel. Poti ghici sintaxa mentala a oricui – poti opera combinatia seifului mintii lui sau a mintii tale gandind ca un lacatus priceput. Trebuie sa cauti lucruri pe care nu le vedeai, nu le auzeai si nu le simteai inainte, sa pui intrebari pe care nu stiai sa le pui inainte. Daca faci acest lucru cu eleganta si atentie, poti face elicitarea strategiei oricui in orice situatie. Poti invata cum sa le dai oamenilor exact ceea ce vor si ii poti invata cum sa faca acelasi lucru pentru ei insisi.

Cheia elicitarii strategiilor sta in a sti ca oamenii iti vor spune tot ce vrei sa stii despre strategiile lor. Iti vor spune prin cuvinte. Iti vor spune prin felul in care isi misca trupul. Iti vor spune chiar si prin felul in care isi folosesc ochii.

Poti invata sa citesti un om cu aceeasi pricepere cu care poti sa inveti sa citesti o harta sau o carte. Adu-ti aminte, o strategie este doar o anumita ordine de reprezentari – vizuale, auditive, kinestezice, olfactive, gustative – care conduc la anumite rezultate. Nu este nevoie decat sa-i determini pe oameni sa isi experimenteze strategia si sa observi cu mare atentie ce anume fac ca sa se intoarca la ea.

Inainte de a putea sa faci elicitarea ‘in mod eficace’ a unei strategii, trebuie sa stii ce anume sa cauti, indiciile care spun ce parte a sistemului nervos este folosita de o persoana intr-un moment sau altul. Mai este important si sa recunosti cateva dintre tendintele obisnuite pe care si le dezvolta oamenii si sa le folosesti pentru a amplifica raportul si rezultatele. De exemplu, oamenii tind sa foloseasca o anumita parte a sistemului lor nervos – vizuala, auditiva sau kinestezica – mai mult decat pe celelalte.

Asa cum unii oameni sunt dreptaci, iar altii sunt stangaci, tot astfel sunt unii care tind sa favorizeze folosirea unui anumit mod.

Dar inainte de a face elicitarea strategiilor cuiva, avem nevoie sa aflam care este sistemul lui principal de reprezentari. Cei care au o perceptie in principal vizuala tind sa vada lumea in imagini; ei ating puterea suprema accesand partea vizuala din creierul lor. Si pentru ca incearca sa tina pasul cu imaginile din creierul lor, oamenii cu perceptia vizuala tind sa vorbeasca repede. Nu-i intereseaza atat de mult cum o scot la capat; incearca doar sa ataseze cuvinte de imagini. Acesti oameni tind sa se exprime in metafore vizuale. Ei vorbesc despre cum li se pare ca arata lucrurile, ce tipare intrevad ei, daca lucrurile li se par luminoase sau intunecate.

Oamenii care au o perceptie mai  mult auditiva tind sa fie mai selectivi cu cuvintele pe care le folosesc. Au voci mai rezonante, iar vorba lor este mai lenta, mai ritmica si mai masurata. De vreme ce cuvintele inseamna mult pentru ei, sunt foarte atenti ce vorbesc. Ei tind sa spuna lucruri de felul: ‘Asta imi suna corect’ sau ‘Aud ce-mi spui’ sau ‘Totul merge struna’.

Cei care au o perceptie mai mult kinestezica tind sa fie si mai lenti. Ei reactioneaza in primul rand la senzatii tactile. Tind sa aiba voci cu timbrul adanc, iar cuvintele adesea mustesc din gura lor incet, ca o melasa. Oamenii kinestezici folosesc metafore din lumea fizica. Cauta intotdeauna sa ‘apuce’ ceva ‘palpabil’. Pentru ei, lucrurile sunt ‘grele’ si ‘intense’ si au nevoie sa ‘vina in contact’ cu ele. Spun lucruri de felul ‘Ajung la un raspuns, dar nu am pus mana pe el inca’.

Fiecare are elemente din toate cele trei moduri, dar majoritatea au un sistem care domina.”

Pentru versiunea audio a fragmentului – click aici.

Up21082019

“In calitate de modelator, trebuie sa fii intotdeauna curios cum poate obtine cineva orice rezultat, fie el fizic sau mental. De exemplu, oamenii vin la mine sa se sfatuiasca si imi spun: ‘Sunt asa deprimat!’ Eu nu-l intreb: ‘De ce esti deprimat?’ pentru a-l ruga apoi sa-si reprezinte lui si mie motivul deprimarii. Asta n-ar face decat sa-l puna intr-o stare de deprimare. Nu vreau sa stiu de ce este deprimat; eu vreau sa stiu cum face de este deprimat si il intreb in schimb: ‘Cum faci asta?’ De obicei primesc o privire uluita pentru ca multi nu stiu ca trebuie sa faca anumite lucruri, mental si fiziologic, ca sa devina deprimati. Asa ca il intreb: ‘Daca eu as fi in pielea ta, cum as deveni eu deprimat? Ce mi-as inchipui? Ce mi-as spune? Cum mi-as spune? Ce tonalitate as folosi?’ Aceste procese creaza actiuni fizice si mentale specifice si astfel, rezultate emotionale specifice. Daca schimbi structura unui proces, el poate deveni altceva, altceva decat o stare depresiva.

Odata ce stii cum se petrec lucrurile cu noua ta constiinta, poti incepe sa-ti dirijezi propriul creier si iti poti crea starile care sa te sprijine sa duci un trai asa cum iti doresti si cum meriti. Exemplu: Cum devii frustrat sau deprimat? Iti imaginezi ceva coplesitor, care te striveste? Iti vorbesti intruna cu o voce trista? Dar cum creezi sentimentele de fericire, de amuzament? Alcatuiesti imagini luminoase? Se misca repede sau incet? Ce ton folosesti cand iti vorbesti?”

Up25082019

“Haide sa iti impartasesc cel mai eficace mod de a respira ca sa iti cureti organismul. Ar trebui sa respiri cu aceasta proportie: un timp inspiri, 4 timpi tii aerul si 2 timpi expiri. Daca ai inspirat in 4 secunde, tii aerul 16 secunde si expira 8 secunde. De ce trebuie sa expiri de doua ori mai mult decat inspiri? Pentru ca, in timpul expiratiei, elimini toxinele din sistemul limfatic. De ce sa tii aerul de patru ori mai mult? Pentru ca asa poti sa iti oxigenezi pe deplin sangele si sa iti activezi sistemul limfatic. Atunci cand respiri, trebuie sa incepi sa o faci din profunzime, din abdomen, ca un aspirator care scapa de toate toxinele din sistemul circulator.

Cat de foame ti se face dupa ce faci sport? Vrei sa te asezi si sa mananci o friptura mare dupa ce ai alergat 6 kilometri? Stim ca, de fapt, nimeni nu face asa. De ce? Pentru ca prin respiratie sanatoasa, organismul tau obtine deja ceea ce ii trebuie cel mai mult. Iata, deci, prima cheie a unei vieti sanatoase. Opreste-te si respira adanc de zece ori, respectand proportia mentionata, cel putin de trei ori pe zi.”

Up30082019

“Ce procent din dieta ta e constituit din alimente cu continut ridicat de apa? Daca ar fi sa faci o lista cu tot ce ai ingerat in ultima saptamana ce procent de apa ai gasi? Ar fi 70%? Ma indoiesc. Sau 50%? 25? 15? Cand pun aceasta intrebare la seminarele mele, de obicei constat ca majoritatea oamenilor mananca alimente care contin 15-20% apa. Si acest procent este indiscutabil mai ridicat decat cel al populatiei intregi. Sa iti spun ceva: 15% este un procent sinucigas. Daca nu ma crezi, doar uita-te pe statisticile pentru cancer si boli de inima si trece in revista ce fel de alimente recomanda Academia Nationala de Stiinte sa eviti, precum si cantitatea de apa disponibila in aceste alimente.

Daca te uiti la natura si privesti animalele cele mai mari si mai puternice, vei descoperi ca acestea sunt erbivore. Gorilele, elefantii, rinocerii si toate celelalte mananca doar hrana bogata in apa.  Erbivorele traiesc mai mult decat carnivorele. Gandeste-te la un vultur. De ce crezi ca arata asa? Nu mananca hrana bogata in apa. Daca mananci ceva deshidratat si mort, imagineaza-ti cum ai arata. Nu glumesc decat cu jumatate de gura. O constructie poate fi la fel de solida si de eleganta pe cat sunt partile ei. Acelasi lucru este valabil si pentru corpul tau. Daca vrei sa te simti plin de viata, bunul simt iti dicteaza sa mananci alimente vii sau proaspete cu continut ridicat de apa. Este atat de simplu. Cum sa te asiguri ca 70% din dieta ta este formata din alimente cu continut ridicat de apa? Este de fapt foarte simplu. Doar asigura-te ca, de acum incolo, sa mananci o salata la fiecare masa. Sa ai intotdeauna ca gustare la indemana un fruct in loc de un baton de ciocolata. Vei simti diferenta cand corpul tau va functiona mai eficace si iti va permite astfel sa te simti cat se poate de bine!”

Up02092019

“Care este cel mai grozav plan de marketing din lume? Este acela prin care sa-i faci pe oameni sa creada ca vor muri daca nu-ti folosesc produsul. Exact asta s-a intamplat cu proteinele. Hai sa analizam corect acest lucru. ce crezi despre ideea ca ai nevoie de proteine pentru energie? Ce foloseste organismul tau pentru a obtine energie? Mai intai, fructoza din fructe, legume si muguri germinati. Apoi amidon. Apoi grasimi. Ultimul lucru de care are nevoie pentru a produce energie sunt proteinele. Cam atat adespre acest mit. Ce parere ai despre ideea ca proteinele ajuta la cresterea rezistentei? Gresit. Excesul de proteine provoaca in organism exces de azot, care provoaca oboseala. Cei care se antreneaza umflandu-si corpul cu proteine nu sunt recunoscuti pentru calitatile lor de maratonisti. Sunt prea obositi. Dar ce parere ai despre faptul ca proteinele ajuta la formarea oaselor puternice? Din nou gresit. Este tocmai opusul. Consumul exagerat de proteine este mereu legat de osteoporoza, de inmuierea si slabirea oaselor. Oasele cele mai rezistente de pe planeta noastra le au vegetarienii.

Ti-as putea oferi o suta de argumente impotriva consumarii carnii ca sursa de proteine, pentru ca este lucrul cel mai rau pe care l-ai putea face. Unul dintre subprodusii metabolismului proteinelor este amoniacul, de exemplu. Sa iti mentionez doua lucruri in mod special. Mai intai, carnea contine concentratii mari de acid uric. Acidul uric este unul din produsele reziduale sau excretorii rezultate din functionarea celulelor vii. Rinichii extrag acid uric din circuitul sanguin si il trimit mai departe in vezica urinara pentru a fi eliminat impreuna cu ureea, sub forma de urina. Daca acidul uric nu este eliminat din sange imediat si in totalitate, excesul se depune in celulelel organismului. Asta duce mai tarziu la aparitia gutei si a calculilor biliari, fara a mai mentiona ce le face rinichilor tai. La bolnavii de leucemie se constata de obicei concentratii mari de acid uric in sange. O bucata potrivita de carne contine 0,9072 grame de acid uric. Corpul tau poate elimina doar 0,5184 grame de acid uric pe zi. In plus, stii ce anume da gust carnii? Acidul uric provenit de la animalul acum mort pe care tu il mananci. Daca te indoiesti de acest lucru, incearca sa mananci carne taiata kosher, inainte sa fie condimentata. Pe masura ce este scurs sangele, este eliminat in mare masura si acidul uric. Carnea fara acid uric n-are niciun gust. Cu asa ceva vrei sa-ti incarci organismul? Cu acidul care, in mod normal, este eliminat in urina unui animal?”

Up08092019

“Stii ce au in comun Pitagora, Socrate, Platon, Aristotel, Leonardo da Vinci, Isaac Newton, Voltaire, Henry David Thoreau, George Bernard Shaw, Benjamin Franklin, Thomas Edison, Dr. Albert Schweitzer, Mahatma Gandhi? Erau cu totii vegetarieni. Nu sunt o grupa rea de modelat, nu-i asa?

Dar lactatele sunt cu mult mai bune? In unele privinte, sunt chiar mai daunatoare. Fiecare animal are lapte cu un continut echilibrat de elemente pentru animalul respectiv. Pot aparea o multime de probleme daca bei laptele altor animale, inclusiv cel de vaca. De exemplu, hormonii de crestere masiva din laptele de vaca sunt meniti sa aduca un vitel de 45 kg la nastere la 500 kg, greutatea la maturitate fizica, doi ani mai tarziu. Prin comparatie, un sugar se naste cu o greutate intre 3 si 4 kg si ajunge la o greutate cuprinsa intre 50 si 100 kg 21 de ani mai tarziu, la varsta maturitatii fizice. Exista o mare controversa privind efectul pe care laptele de vaca il are asupra populatiei noastre. Dr. William Ellis, o mare autoritate in produse lactate si in felul cum afecteaza circuitul sanguin, afirma ca, daca vrei sa devii alergic, bea lapte. Daca vrei sa iti blochezi organismul, bea lapte. Problema, zice el, este ca putini adulti pot metaboliza cum trebuie proteina din laptele de vaca.

Proteina principala din laptele de vaca este cazeina, de care are nevoie metabolismul vacii pentru o sanatate buna. Cazeina insa nu este exact ceea ce le trebuie de fapt oamenilor. Potrivit studiilor sale, atat sugarii, cat si adultii digera destul de greu cazeina. Studiile arata ca, cel putin la sugari, 50% sau mai mult din cazeina nu este digerata. Aceste proteine digerate partial patrund adesea in circuitul sanguin si irita tesuturile, creand o sensibilitate la alergeni. In cele din urma, ficatul trebuie sa elimine toate aceste proteine de vaca partial digerate. Acest fapt, la randul lui, impovareaza inutil de mult sistemul excretor si mai ales ficatul. Spre deosebire de aceasta, lactalbumina, proteina alimentara din laptele uman, este usor de digerat pentru oameni. Cat despre calciul din lapte, Ellis afirma ca, a constatat ca acelea care beau 3, 4 sau 5 pahare cu lapte pe zi aveau cel mai scazut nivel de calciu din sange.”

Up22102019

“Fiziologia este instrumentul cel mai puternic pe care il avem pentru a schimba imediat o stare, pentru a obtine imediat rezultate dinamice. Este o vorba veche care spune: ‘Daca vrei sa fii puternic, fa-te ca esti puternic.’ Nu s-au spus vreodata vorbe mai adevarate.

Ma astept ca oamenii sa obtina rezultate remarcabile dupa ce participa la seminariile mele, rezultate care sa le schimbe viata. Pentru a face asta, ei trebuie sa fie in cea mai productiva fiziologie posibila, pentru ca nicio actiune puternica nu este posibila fara o fiziologie puternica.

Daca adopti o fiziologie entuziasta, dinamica, vitala, automat adopti acelasi tip de stare. Cel mai mare sprijin pe care il avem in orice situatie este fiziologia – pentru ca functioneaza atat de rapid si pentru ca nu da gres. Fiziologia si reprezentarile interioare sunt strans legate intre ele.

Daca schimbi una din ele, o schimbi imediat si pe cealalta. Imi place sa spun: ‘Nu exista minte, exista doar trup’ si ‘Nu exista trup, exista doar minte’. Daca iti schimbi fiziologia – adopta postura, tipul de respiratie, tonusul muscular, tonalitatea – iti schimbi imediat reprezentarile interioare si starea.”

Up26102019

“Indiferent ce vrei sa faci, sa vezi, sa creezi, sa impartasesti sau sa traiesti in viata, de la realizarea pe plan spiritual pana la castigarea unui milion de dolari, intotdeauna se gaseste altcineva care te poate ajuta sa-ti indeplinesti telul mai repede si  mai usor. Altcineva stie cum sa ajunga acolo mai repede sau mai eficient sau poate face ceva care sa te ajute sa ajungi mai repede acolo unde vrei. Modul de recrutare a acelei persoane este obtinerea raportului, legatura magica ce ii uneste pe oameni si ii face sa se simta parteneri.

Vrei sa stii care este cliseul pe care s-a batut cel mai mult moneda? ‘Contrariile se atrag’. Ca multe alte lucruri false, are un dram de adevar. Atunci cand oamenii au suficient de multe in comun, diferentele adauga un pic de sare si piper. Dar per ansamblu, cine te atrage? Cu cine vrei sa-ti petreci timpul? Cauti pe cineva care nu este de acord cu tine in nicio privinta, care are interese diferite de ale tale, caruia ii place sa doarma atunci cand tu te joci ori vrea sa se joace cand vrei tu sa dormi? Sigur ca nu. Vrei sa fii impreuna cu oameni care sunt ca tine si care totusi sunt unici.

Cand oamenii se aseamana, ei tind sa se si placa. Oare oamenii isi formeaza cluburi in care membrii se deosebesc unii de altii? Nu, ei se aduna in calitate de veterani care au facut razboiul impreuna, sunt colectionari de timbre sau colectionari de cartonase de baseball. Faptul de a avea ceva in comun creeaza raportul. Ai fost vreodata la vreo conferinta? Nu exista acolo o legatura creata instantaneu intre oameni care nu s-au mai vazut niciodata inainte? Una din temele principale din comedie este compusa dintr-un extrovertit care vorbeste repede, gata mereu cu replica, incercand sa stabileasca o legatura cu un introvertit tacut, ce se da mereu la o parte. Cum se inteleg? Groaznic. Seamana prea putin ca sa se placa prea mult.”

Up27102019

“Cei mai buni profesori stiu din instinct cum sa faca temporare si sa ghideze. Ei sunt capabili sa stabileasca un raport, astfel incat mesajul lor este receptionat. Dar nu exista un motiv anume pentru care nu toti profesorii pot invata sa faca acel lucru. Invatand sa faca temporare cu elevii lor, invatand sa prezinte informatiile in forma in care elevii pot sa le prelucreze in mod eficace, profesorii ar putea revolutiona lumea educationala.

Unii profesori considera ca, de vreme ce ei cunosc materia, pentru orice hiba in comunicare sunt de vina doar elevii care nu invata. Insa raspunsul, nu continutul, este rostul comunicarii. Poti sa stii cate-n luna si in stele despre Imperiul Roman. Dar daca nu poti stabili un raport, daca nu poti trece informatiile de pe harta ta pe harta altcuiva, cunoasterea ta nu valoreaza nimic. De aceea, cei mai buni profesori sunt cei care reusesc sa stabileasca un raport. Circula o poveste despre o clasa in care toti copiii – in gluma – au hotarat ca, la ora 9 fix, sa tranteasca pe jos cartile, ca sa o faca pe profesoara sa plece. Fara sa clipeasca macar, profesoara a lasat jos creta, a luat o carte si i-a dat drumul sa cada. ‘Imi pare rau de intarziere’, a zis ea. Dupa aceasta intamplare, copiii ii mancau din palma.”

Up29102019

“Alege intrebarile de tipul ‘cum’ in detrimentul celor de tipul ‘de ce’. Intrebarile cu ‘de ce’ iti pot aduce motive, explicatii, justificari si scuze. Dar, de obicei, nu iti ofera informatii folositoare. Nu iti intreba copilul de ce are probleme cu algebra. Intreaba-l ce ii trebuie ca sa se pregateasca mai bine. Nu trebuie sa iti intrebi un angajat de ce nu a obtinut un contract pe care i l-ai cerut. Intreaba-l cum se poate schimba, ca sa fii sigur ca il obtine pe urmatorul. Cei care comunica bine nu sunt interesati de rationalizari ale motivelor pentru care ceva merge prost. Ei vor sa afle cum sa faca sa iasa bine. Intrebarile potrivite te vor duce in acea directie.”

Up24112019

“Intreaba pe cineva de ce s-a dus sa lucreze pentru firma la care este sau de ce si-a cumparat casa sau masina pe care o are. Unii oameni sunt mai intai motivati de necesitate, nu de ceea ce isi doresc. Fac ceva pentru ca trebuie. Nu sunt atrasi sa actioneze de catre ceea ce este posibil. Nu sunt in cautarea nenumaratelor varietati de experiente. Trec prin viata luand ceea ce apare si ce se gaseste la indemana. Cand au nevoie de o slujba noua, de o casa noua, de o masina noua, sau chiar de un partener nou, accepta ce este la indemana.

Altii sunt motivati sa caute posibilitati. Sunt mai putin motivati de ceea ce trebuie sa faca decat de ceea ce vor sa faca. Cauta optiuni, experiente, sanse, cai. Persoana care este motivata de necesitate este interesata de ceea ce este stiut si garantat. Persoana care este motivata de posibilitate este la fel de interesata de ceea ce nu este stiut. Ea vrea sa afle ce poate evolua, ce oportunitati pot sa apara.

Daca ai fi un angajator, ce fel de om ai dori mai mult sa angajezi? Unii oameni ar raspunde probabil: ‘Persoana care este motivata de posibilitate.’ La urma urmei, cine are un simt dezvoltat al potentialului cauta o viata mai bogata. In mod instinctiv, cei mai multi dintre noi (chiar si multi oameni care sunt motivati de necesitate) ar pleda pentru virtutile de a ramane deschisi catre o varietate nelimitata de noii directii.

In realitate, lucrurile nu sunt chiar asa de simple. Exista slujbe care cer atentie la detaliu, constanta si consescventa. Sa zicem ca esti inspector de control al calitatii intr-o fabrica de masini. Este bine sa ai un simt al posibilitatii. Ai nevoie totusi cel mai mult de un simt al necesitatii. Trebuie sa stii exact de ce este nevoie si trebuie sa verifici daca se executa. Cineva motivat de posibilitate probabil s-ar plictisi de moarte intr-o asemenea slujba, pe cand cineva motivat de necesitate s-ar simti in acord perfect cu ea.

Oamenii care sunt motivati de necesitate mai au si alte virtuti. Unele slujbe pun mare pret pe permanenta. Cand ai o asemenea slujba, vrei pe cineva care sa ramana pentru multa vreme. O persoana motivata de posibilitate cauta intotdeauna noi optiuni, noi incercari, noi provocari. Daca isi gaseste o alta slujba care i se pare ca ii ofera mai mult potential, exista o mare probabilitate ca va pleca. Nu va proceda la fel si o persoana care munceste mult, motivata de necesitate. Isi ia o slujba cand are nevoie de una. O pastreaza deoarece pentru ea munca reprezinta o necesitate a vietii. Exista multe slujbe in care este nevoie de cineva visator, indraznet, increzator in posibilitati, caruia ii place riscul. Daca firma ta s-ar extinde intr-un domeniu absolut nou, ti-ar trebui cineva care sa fie la curent cu toate posibilitatile. Dar sunt si slujbe care pun mare pret pe trainicie, constanta si longevitate. Pentru acele slujbe iti trebuie cineva care este motivat in mare masura de ceea ce are nevoie.”

Up28112019

“Important este sa ne amintim ca anumite cuvinte si expresii creeaza rezistenta si probleme. Marii lideri si maestri in comunicare sunt constienti de acest lucru si acorda mare atentie cuvintelor pe care le folosesc si efectul pe care le au acestea. In autobiografia lui, Benjamin Franklin isi descrie strategia de comunicare a parerilor sale, mentinand totusi raportul: ‘Imi dezvolt obiceiul de a ma exprima in termeni de modestie, fara sa folosesc  vreodata – cuvintele: ‘desigur’, ‘fara indoiala’ sau oricare altul  care sa dea un aer de pozitivism unei pareri. Ci spun mai degraba: eu concep sau vad un lucru care sa fie asa sau asa; mi se pare ca sau n-as crede ca asa sau pe dincolo, daca motivul acesta si acesta; sau: imi inchipui ca este asa sau pe dincolo, daca nu cumva ma insel. Acest obicei, consider eu, mi-a fost de mare folos atunci cand am avut ocazia sa imi impun punctul de vedere si sa-i persuasez pe oameni sa ia masuri pe care, din cand in cand, ma angajam sa le promovez.’

Batranul Ben Franklin stia cum sa persuadeze asigurandu-se sa nu creeze vreo rezistenta la propunerile lui, folosind cuvinte care sa declanseze reactii negative. Mai sunt si alte cuvinte. Sa iti dau exemplul omniprezentului cuvand de trei litere – ‘dar’. Folosit inconstient si automat, acesta poate fi unul dintre cele mai distructive cuvinte din limbajul nostru. Cand cineva spune: ‘Este adevarat, dar…’, ce vrea de fapt sa spuna? Vrea sa spuna ca nu este adevarat sau ca este irelevant. Cuvantul ‘dar’ a negat tot ce s-a spus mai inainte. Ce simti cand cineva iti spune ca este de acord cu tine, dar…?

Ce-ar fi daca l-ai pune in loc pe ‘si’? Cum ar fi sa spui: ‘Este adevarat si uite inca ceva care este la fel de adevarat’? Sau: ‘Este o idee interesanta si iata inca un fel de a vedea lucrurile’. In ambele cazuri, incepi prin a fi de acord. In loc sa creezi rezistenta, ai creat o cale de redirectionare.”

Up02122019

“Sa-ti dau un alt instrument puternic care sa te ajute  sa te descurci cu ancorele negative. Mai intai, sa cream o ancora puternica si pozitiva de resurse. Intotdeauna este cel mai bine sa incepi cu cea pozitiva si nu cu cea negativa, asa incat, daca ancora negativa devine dificil de abordat, sa ai un instrument cu ajutorul caruia sa iesi repede si usor din stare arespectiva.

Vreau sa te gandesti la cea mai intensa experienta pozitiva pe care ai trait-o vreodata in viata ta. Pune in mana dreapta acea experienta si simtamintele legate de ea. Inchipuie-ti ca faci acest lucru si cum e sa ai asa ceva in mana dreapta. Gandeste-te la o perioada in care te simteai foarte mandru de ceva ce ai realizat si pune si acea experienta tot in mana dreapta, Acum gandeste-te la o vreme cand aveai sentimente de iubire, pozitive si puternice si pune-le tot in mana dreapta, incercand sa iti dai seama cum le simti acolo. Adu-ti aminte de o vreme cand radeai zgomotos, poate o data cand te gadilai. Pune si aceasta experienta tot in mana dreapta si observa cum te simti cu toate aceste sentimente puternice, pozitive, productive, de iubire. Observa ce culoare au ajuns sa creeze impreuna aceste sentimente puternice din mana ta dreapta. Observa doar ce culoare iti trece mai intai  prin minte. Observa ce forma au ajuns sa aiba impreuna. daca ar fi sa le atribui un sunet, cum ar suna toate? Ce textura au toate aceste sentimente in mana ta? Daca toate ti s-ar adresa cu o fraza pozitiva, puternica, atunci care ar fi aceea? Bucura-te de toate aceste sentimente, apoi strange palma dreapta si lasa-le pur si simplu sa ramana acolo.

Acum deschide palma stanga si pune acolo o experienta negativa, frustranta, deprimanta sau furioasa, ceva care te supara sau te-a suparat. Poate ceva de care iti este teama, ceva care te ingrijoreaza. Pune-o in mana stanga. Nu este nevoie s-o palpezi. Ai grija sa te disociezi de ea – este doar acolo, in palma stanga si-atat. Acum vreau sa devii constient de submodalitatile ei. Ce culoare creeaza aceasta situatie negativa in mana ta? Daca nu sesizezi nicio culoare sau nu iti face nicio impresie imediat, comporta-te ca si cand ai sesiza. Ce culoare ar avea, daca ar avea intr-adevar una?

Treci prin celelalte submodalitati. Ce forma are?  Atarna greu sau e usoara?Ce textura are? Ce sunete scoate? Daca ar fi sa emita o fraza, ce ar spune? Ce sunet scoate? Ce textura are?

Acum urmeaza sa facem ceea ce se cheama demolarea ancorelor. Poti jongla cu acest procedeu in orice fel ti se pare firesc. O abordare ar fi sa iei culoarea din mana dreapta, pozitiva, sa iti inchipui ca este un lichid si sa-l torni repede in mana stanga, scotand sunete caraghioase si distrandu-te cand faci asta. Fa acest lucru pana cand ancora negativa din mana ta stanga capata culoarea experientei pozitive din mana dreapta.

Ia apoi sunetul pe care l-a scos mana stanga si da-i drumul in mana dreapta. Observa ce face mana dreapta cu el. Ia acum sentimentele din mana dreapta si toarna-le in stanga, observand ce influenta au asupra mainii stangi in clipa cand ajung acolo. Impreuneaza-ti mainile si tine-le asa cateva momente pana cand le simti la fel. Acum culoarea din mana stanga trebuie sa fie aceeasi cu cea din mana dreapta – sentimentele ar trebui sa fie asemanatoare.

Cand ai terminat, vezi cum te simti in legatura cu experienta din mana ta stanga. Este posibil sa o fi golit de toata puterea de a te supara.”

Up19122019

“Ce sunt valorile? Sunt pur si simplu crezurile tale proprii, personale si individuale in legatura cu ceea ce este cel mai important pentru tine. Valorile tale reprezinta sistemele tale de credinta despre bine, rau, corect si incorect. Maslow vorbeste despre artisti, dar punctul de vedere este universal valabil. Valorile noastre sunt acele lucruri de care avem in mod fundamental nevoie ca sa mergem inainte. Daca nu, nu ne vom simti oameni intregi si impliniti. Acel sentiment de congruenta, integritate si unitate personala vine din simtul implinirii valorilor proprii prin comportamentul nostru prezent. Ele determina chiar si lucrurile de care te vei indeparta. Ele guverneaza intregul tau stil de viata. Ele determina cum vei reactiona la orice experienta pe care o ai in viata. Seamana mult cu nivelul de executie al unui calculator. Poti sa instalezi orice program vrei, insa daca el accepta sau nu programul, daca il foloseste sau nu, totul depinde de modul in care i-a fost programat nivelul de executie in fabrica. Valorile sunt precum nivelul de executie a judecatilor din creierul uman.

De la modul cum te imbraci si ce masina conduci, pana la casa in care locuiesti, cu cine te casatoresti (daca te casatoresti), sau cum iti cresti copiii, de la ceea ce te sprijina pana la ce anume alegi sa faci ca sa-ti castigi existenta, impactul asupra valorilor tale este nesfarsit. Ele constituie baza care ne defineste reactiile in orice situatie data din viata. Sunt cheia suprema a intelegerii si prevederii propriilor comportamente, ca si pe ale altora – cheia de bolta a eliberarii magiei din fiinta ta.”

Up20122019

“Cand am inceput sa castig bani, am inceput sa am necazuri. Prietenii mei au inceput sa ma ocoleasca. Imi spuneau: ‘Acum esti in bani. Ce-ti mai pasa?’. Eu le-am spus: ‘Nu sunt in bani. Doar am ceva bani.’ Ei nu vedeau lucrurile asa. Oamenii incepusera cumva dintr-o data sa ma perceapa altfel pentru ca aveam acum alt statut financiar. Unii erau foarte suparati. Asadar, acesta este un tip de presiune financiara. A nu avea destui bani este alt tip de presiune financiara. Probabil ca simti zilnic aceasta presiune. Cei mai multi dintre oameni o simt. Dar indiferent daca ai multi sau putini, ai de a face cu presiunea financiara.

Tine minte ca toate actiunile noastre in viata sunt calauzite de filosofia noastra, de reprezentarile noastre interioare in privinta modului de a actiona. Ne ofera modele in comportament. George S. Clason a pus la dispozitie un model valoros de a invata cum sa ne descurcam cu presiunea financiara, in cartea sa ‘The Richest  Man in Babilon’ (Cel mai bogat om din Babilon). Ai citit-o? Daca ai citit-o, mai citeste-o o data. Daca nu, mergi repede si cumpar-o. Este o carte care te poate face pe deplin bogat, fericit si cu chef de viata. Dupa parerea mea, cel mai important lucru care trebuie invatat din aceasta carte este sa iei 10% din tot ceea ce castigi si sa dai suma respectiva. Chiar asa. De ce? Unul din motive ar fi ca trebuie sa pui la loc ceea ce iei. Un altul este ca genereaza valoare si pentru tine, si pentru altii. Cel mai important este ca spune lumii intregi si subconstientului tau ca exista mai mult decat suficient. Si asta este o convingere foarte puternica pe care sa o nutresti. Daca exista mai mult decat suficient, insemna ca tu poti avea ce-ti doresti si ca, la fel, pot si altii. Si cand retii acest gand el devine realitate.

Cand incepi sa dai cei 10%? Atunci cand esti celebru si bogat? Nu. Ar trebui s-o faci atunci cand esti la inceput. Pentru ca ceea ce dai devine precum graul de samanta. Trebuie sa il investesti, nu sa il consumi, iar cea mai buna cale de a-l investi este sa-l dai ca sa produca valoare pentru altii.”

Disponibila pentru imprumut.

Daca vrei cartea ta, o poti cumpara de aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *