Cartea o poti cumpara de aici.
“Ai observat vreodata cat de multe ganduri in care ii judeci pe ceilalti ai? Avem opinii despre tot si toate. La cele mai multe dintre ele nici nu trebuie sa ne gandim. Daca nu sunt atent, creierul meu este ca o masina automata de gandit: nu imi place asta, nu sunt de acord cu cealalta, asta e stupid, ea e ciudata, el este urat, ceva e in neregula cu el, de ce ei nu-i place sa manance asta, cu ce se imbraca, urasc oamenii care conduc asa, este prea insistenta, este prea agresiva, trebuie sa slabeasca ceva, ce s-a intamplat cu fata ei, de ce este asa de aroganta – si lista poate continua.
Aceste ganduri in care ii judeci pe ceilalti vin si dispar cat e ziua de lunga, pentru cei mai multi dintre noi. Problema nu este reprezentata de gandurile in sine, ci de ceea ce credem noi ca este ‘adevarat’. Ne este greu sa facem diferenta intre opiniile personale si adevar. Doar fiindca noi credem ca ceva este corect sau gresit nu inseamna ca asa si este. Stiu ca este un concept simplu, dar multi dintre noi il uita si continuam sa credem ca opiniile noastre sunt fapte.
Data fiind natura negativa a culturii noastre, obsesia noastra de a ne concentra pe lucrurile proaste si incurajarea (directa sau indirecta) de a ne gandi sau vorbi despre lucruri si oameni care nu ne plac, suntem prinsi in capcana gandirii negative in cea mai mare parte a timpului. Cel mai rau este ca adesea nici macar nu observam ca ii judecam pe ceilalti; nu ne dam seama ca ne conduc viata si ne coloreaza experienta legata de tot si de toate. Este ca si cum aerul conditionat este pornit, face o gramada de zgomot, dar nu il mai auzim, fiindca ne-am obisnuit cu el. Doar cand il oprim si se face liniste ne putem da seama cat de zgomotos era.
Judecatile si opiniile noastre au un impact foarte mare asupra vietii noastre, a modului in care vedem lucrurile si asupra relatiilor noastre. De exemplu, sa ne imaginam ca avem o opinie extrem de negativa despre presedinte (valabil in cazul multora, indiferent de presedinte). Tu si opinia ta negativa va puteti aseza pe scaun sa il vedeti pe presedinte cum tine un discurs la TV.
Date fiind sentimentele referitoare la presedinte, care crezi ca va fi impresia ta desprinsa din discurs? Cel mai probabil, vei acorda atentie lucrurilor care nu iti plac, cu care nu esti de acord, te gandesti ca discursul, ideile prezentate si presedintele sunt stupizi (si cateodata chiar si fiul sau).
O alta persoana care urmareste acelasi discurs si are o opinie pozitiva despre presedinte va avea, probabil, o experienta diferita si va ajunge la o concluzie diferita. Discursul este acelasi in ambele cazuri, dar faptul ca judecam persoana care tine discursul are un impact urias asupra modului in care o percepem.
Acelasi fenomen se aplica si in cazul persoanelor dragi, al prietenilor, familiei, colegilor etc. Opiniile si judecatile noastre determina modul in care ii vedem. Cu alte cuvinte, gasim intotdeauna ceea ce am cautat. Din nefericire, de cele mai multe ori cautam doar ceea ce nu ne place.
Nu este nimic in neregula sa avem opinii referitoare la lucruri si oameni – cu totii avem si vom avea intotdeauna. Problema nu este legata de opiniile in sine, ci de atitudinea pe care o atasam crezand ca avem dreptate absoluta in legatura cu toate evaluarile pe care le facem.
Si dat fiind faptul ca multi dintre noi avem tendinta de a ne concentra pe lucrurile care nu ne plac la ceilalti oameni, ne punem intr-o lumina negativa, alaturi de judecatile noastre limitate.”
Up24012020
“Urmatoarea tehnica iti va oferi o modalitate specifica si tangibila de a te confrunta, de a rezolva si de a-ti transforma negativismul. Citeste, pune in aplicare imediat si de mai multe ori aceasta tehnica si continua cu restul cartii. Aceasta tehnica puternica te va ajuta sa treci mai repede prin negativism, astfel incat sa-ti poti concentra atentia intr-un mod mult mai pozitiv si proactiv pe ceea ce trebuie sa faci. Si eu folosesc tehnica de fata inainte sa tin discursuri importante, inaintea reuniunilor de familie si in alte momente care mi-ar putea da senzatii negative. Am deprins prima data o varianta a acestei tehnici de la un psiholog pe probleme sportive, cu care am lucrat la Stanford.
Pasul 1: Recunoaste cu onestitate toate gandurile si sentimentele negative.
Gandeste-te la fiecare indoiala, apreciere, nesiguranta, frustrare, plictiseala, distragere, conflict si stres pe care le-ai avut la un moment dat. Cea mai buna si eficienta modalitate de a face acest lucru este sa exprimi aceste ganduri si sentimente cu voce tare, catre o alta persoana, cineva in care sa ai incredere si cu care sa te simti in siguranta. Persoana cu care discuti nu trebuie sa faca sau sa spuna nimic si nici nu trebuie sa-ti dea vreun sfat. De fapt, pentru ca aceasta tehnica sa functioneze, trebuie sa te asiguri ca persoana respectiva chiar nu va face lucrurile acestea. Sarcina acelei persoane este sa asculte pur si simplu tot ceea ce ai de spus, fara sa judece. Continua sa vorbesti pana cand ai constientizat tot negativismul, chiar si lucrurile pe care ti-ar fi fost jena sa le spui. Cu cat esti mai sincer, cu atat va fi mai eficienta aceasta tehnica.
De exemplu, inainte sa tin un discurs important, in fata unui grup mare de oameni, as putea spune lucruri precum: ‘Sunt nervos deoarece sunt atat de multi oameni aici. Sunt speriat ca voi da gres sau ca voi uita ceea ce vreau sa spun. Sunt constient ca trebuie sa ma imbrac. Ma simt urat. Ma tem ca voi parea stupid si ca oamenilor nu le va placea.’
Indiferent cat de mare sau mic crezi ca esti, daca esti constient de gandurile sau sentimentele care ti se par negative, spune acest lucru. Daca, dintr-un anumit motiv, nu poti gasi pe nimeni care sa te asculte sau daca nu te simti confortabil sa discuti deschis cu cineva, iata si alte doua modalitati la pasul 1. Poti vorbi cu voce tare fara sa te asculte nimeni – in dormitor, in masina sau oriunde altundeva. Cateodata, daca trebuie sa fac acest lucru in masina, imi pun in urechi castile de la telefonul mobil, astfel incat oamenii din celelalte masini sa nu isi imagineze ca sunt complet nebun.
Cealalta optiune este sa notezi totul pe o foaie de hartie. Am facut si eu acest lucru de cateva ori, in cazul in care nu puteam vorbi cu cineva sau daca eram intr-o camera de asteptare, pe cale sa particip la o intalnire importanta si nu puteam vorbi la telefon sau cu voce tare. Ideea este sa lasi deoparte toate gandurile si sentimentele negative, astfel incat totul sa fie in favoarea ta.
Pasul 2: Sterge trecutul cu buretele.
Prin faptul ca iti constientizezi toate gandurile si sentimentele negative – fie vorbind cu voce tare, fie notandu-le pe o foaie de hartie, vei simti ca incepi sa scapi de negativism. Acest lucru se intampla de obicei atunci cand admiti aceste aspecte. Persoana cu care colaborezi, daca este buna, te poate ajuta la acest proces, repetand ceea ce ai spus – astfel incat tu sa stii ca ea te-a auzit, iar tu sa poti reasculta totul inca o data.
Sotia mea, Michelle, face acest lucru pentru mine si este extraordinara. De obicei, ajung sa rad de problemele, temerile si negativismul meu. Cand ti se repeta tot ceea ce ai spus, de cele mai multe ori suna ridicol. Scopul celui de-al doilea pas este sa te asiguri ca toate aceste ganduri si sentimente negative sunt eliminate, astfel incat sa pornesti pe un teren curat, pe care sa creezi in continuare.
Paul 3: Schimba-ti starea fizica si emotionala.
Odata ce ai eliminat tot negativismul, este important sa-ti schimbi starea fizica si emotionala. Asta inseamna ca trebuie sa faci ceva fizic sau sa spui ceva raspicat, care iti va modifica starea fizica si emotionala intr-un anumit fel. Daca poti, de cele mai multe ori este bine sa sari, sa tipi, sa scoti sunete sau sa faci exercitii care sa iti puna sangele in miscare sau sa te puna pe jar. Unul dintre favoritele mele este un minunat tipat asemanator cu cel al lui Tarzan. Imi schimba imediat starea de spirit!
Pasul 4: Spune si vizualizeaza ceea ce vrei.
Acum, cand ai recunoscut tot negativismul, ai sters trecutul cu buretele si ti-ai schimbat starea de spirit, esti pregatit sa spui cum vrei sa se desfasoare experientele pe viitor. In aceasta etapa a procesului, spune cu voce tare care sunt intentiile tale, legate de ceea ce vei face pe viitor. Cu alte cuvinte, raspunde la intrebarea: ‘Cum vrei sa se desfasoare lucrurile?’ Fii foarte specific si asigura-te ca toate propozitiile sunt afirmative. De exemplu, nu spune: ‘Nu vreau sa dau gres’ sau ‘Sper sa nu fie prea rau’. In schimb, spune lucruri precum: ‘Vreau sa ma simt confortabil, viu sau inspirat’ sau ‘Vreau ca ei sa-mi ofere jobul imediat’ sau orice alt lucru pozitiv sau specific care doresti sa ti se intample. Trebuie sa vizualizezi si sa simti exact ceea ce doresti sa ti se intample.
Pasul 5: Lasa totul sa mearga de la sine.
Acum, ca ai trecut prin primele patru etape ale acestui proces, este important sa lasi lucrurile sa mearga de la sine, sa ai incredere in tine si sa traiesti clipa.
Daca treci prin fiecare dintre aceste etape, te pui pe tine in cea mai buna pozitie posibila, stiind ca lucrurile vor merge exact asa cum vrei tu. Se poate sa-ti fi spus acest lucru la inceput, dar daca nu treci prin acest proces si nu elimini negativismul, nu poti vizualiza cu adevarat ceea ce vrei, pentru ca lucrurile sa se materializeze. Acesta este un proces pe care il poti folosi acum pentru a-ti transforma negativismul. Este o tehnica puternica, care poate avea rezultate uimitoare in viata ta.”
Up25012020
“Pastreaza unn jurnal al gratitudinii. Este o practica simpla si puternica, ce poate avea rezultate care iti modifica viata. A fost popularizata la sfarsitul anilor ’90, de catre Sarah Ban Breathnach, in lucrarea ‘Simple Abundance’, si sutinuta foarte mult de Oprah atunci cand i-a citit cartea lui Ban Breathnach si a avut-o invitata in emisiune. Poti folosi jurnalul gratitudinii in orice fel doresti. Scopul este sa scrii in fiecare zi cinci sau mai multe lucruri pentru care esti recunoscator – despre tine, despre altii sau despre viata. Nu conteaza ce sau cand scrii – doar ceea ce faci si ceea ce te angajezi sa faci in fiecare zi. O mare parte dintre clientii mei gasesc util sa aiba jurnalul gratitudinii langa noptiera, astfel incat sa poata scrie atunci cand se trezesc dimineata sau cand se baga in pat seara. Unii oameni mi-au spus ca le place sa il aiba la ei tot timpul, astfel incat sa poata scrie si in timpul zilei ceea ce vad, simt si experimenteaza. Fa din jurnalul gratitudinii unul amuzant, creativ si unic. In mod ideal, trebuie sa fie unul care sa-ti faca placere sa-l privesti si sa-l atingi.”
Up26012020
“Foloseste o piatra a gratitudinii. Este o practica pe care am auzit-o in lucrarea ‘The Secret’, un best seller sub forma de carte si DVD, referitoare la legea atractiei. Unul dintre oamenii intervievati in film explica aceasta practica simpla si puternica. Gaseste o piatra mica sau un cristal care iti place. Pune-l in geanta sau in buzunar si lasa-l acolo. De fiecare data cand, in cursul zilei, bagi mana in buzunar sau in poseta si atingi piatra (si probabil ca o faci de mai multe ori), gandeste-te la ceva pentru care esti recunoscator. La sfarsitul zilei, cand scoti ce ai in buzunar sau in poseta, fa o pauza si gandeste-te la ceva pentru care esti recunoscator. Pune piatra pe o etajera sau oriunde iti pui lucrurile pe care le iei cu tine in fiecare zi. In urmatoarea dimineata, pune piatra inapoi in poseta si gandeste-te din nou la lucrurile pentru care esti recunoscator. Si asa mai departe. Aceasta piatra a gratitudinii devine un simbol si iti aminteste tot timpul pentru ce esti recunoscator.”
Up27012020
“In principiu, legea atractiei spune ca lucrurile care sunt asemanatoare se atrag unele pe altele. Cu alte cuvinte, cu totii suntem magneti care atragem experiente, oameni si circumstante, in fiecare moment. Daca ne concentram pe gandurile si sentimentele negative, vom atrage si mai multe situatii si rezultate negative. In mod similar, daca ne concentram pe gandurile si sentimentele pozitive, vom avea rezultate pozitive. Vedem aceste lucruri zilnic.
De exemplu, gandeste-te la ultima zi cu adevarat proasta pe care ai avut-o. Indiferent ca s-a intamplat de curand sau cu mult timp in urma, cu siguranta iti amintesti bine acest lucru. Cele mai grele zile constau dintr-o serie de lucuri rele – par sa tina unul de altul, nu-i asa? De foarte multe ori ne gandim ce zi proasta am avut, suntem obsedati de circumstante si chiar discutam cu ceilalti atunci cand ni se intampla, in cele din urma lucrurile inrautatindu-se.
Este ca si cum am avea un afis lipit de noi, pe care scrie: ‘Am o zi proasta. Asigura-te ca vei fi nepoliticos cu mine, ca ma vei dezamagi si ca imi vei transmite stiri proaste.’ Acelasi fenomen apare si atunci cand avem o zi buna. Cand lucrurile merg bine, avem si ganduri pozitive, ne simtim bine si exista tendinta sa ni se intample lucruri bune.
Evident ca am simplificat putin lucrurile si nu intotdeauna cand avem o dispozitie buna ni se intampla lucruri bune sau atunci cand avem o dispozitie proasta, ni se intampla lucruri rele. Cu toate acestea, daca te gandesti la experientele tale sau ale altora, legate de zilele bune si de cele rele, este evident ca jucam un rol activ in crearea circumstantelor. Cu alte cuvinte, ne cream propria realitate si atragem ceea ce urmeaza sa ni se intample. Cea mai mare parte a lucrurilor bune sau rele care ni se intampla sunt urmarea propriilor noastre ganduri si sentimente.”
Up28012020
“Mi-a spus: ‘Mike, poti fi, poti face si poti avea absolut orice vrei. Abilitatile, etica muncii si concentrarea pe care le-ai invatat ca jucator de baseball te vor ajuta in viata daca le folosesti in avantajul tau.’ Apoi m-a intrebat: ‘Care este visul tau? Ce fel de viata vrei sa traiesti?’
Nu eram prea sigur cum sa raspund la aceasta intrebare. A luat o foaie de hartie si a inceput sa faca o lista. M-a intrebat:
‘Unde vrei sa locuiesti?’
‘In Bay Area’, am spus eu.
Apoi m-a intrebat: ‘Vrei sa te casatoresti? Sa ai copii?’
‘Da!’, am spus eu repede.
‘Cand te casatoresti, cati copii vrei sa ai?’, a intrebat el.
‘Cred ca ma voi casatori la treizeci de ani si as vrea sa am doi copii’, am spus eu.
‘Ce iti place sa faci in timpul liber?’, a mai intrebat el.
‘Sa calatoresc, sa imi petrec timp cu familia, sa invat si sa ma provoc pe mine insumi’, am raspuns eu.
‘Ce fel de munca vrei sa faci?’, a intrebat el. Mi-a luat ceva timp sa raspund la aceasta intrebare. Eram putin speriat sa zic cu voce tare. In final, am spus: ‘Mi-as dori foarte mult sa scriu carti motivationale, care sa-i inspire pe ceilalti.
Cu toate acestea, nu sunt sigur cu exactitate cum sa fac acest lucru in acest moment, dar ma astept sa imi ia cam cinci ani. Acum vreau sa fac ceva amuzant, care sa imi aduca bani si care sa ma invete abilitatile importante in business si in viata’, am spus eu.
V-Sak mi-a pus in continuare intrebari de acest gen. La sfarsitul ‘interviului’, a scris o lista a ingredientelor necesare pentru viata pe care mi-o doream – unde vroiam sa locuiesc, genul de femeie pe care vroiam sa o am, genul de munca de care eram interesat, suma de bani de care as fi avut nevoie pentru stiul de viata pe care il vroiam etc. Era amuzant, putin inspaimantator si foarte instructiv sa discut cu el; era pasionat si incantat de ceea ce vorbea. Catre sfarsitul conversatiei, sa uitat patrunzator la mine si mi-a intins o foaie de hartie cu scopurile si visurile mele.”
Up29012020
“Alege in fiecare zi un lucru pe care il apreciezi la tine si concentreaza-te pe el toata ziua. La inceputul fiecarei zile, alege un lucru specific pe care il apreciezi la tine. Nu conteaza ce ai ales – o calitate fizica, o realizare, o caracteristica personala, un anumit talent sau orice altceva. Ideea este sa alegi ceva nou in fiecare zi, un lucru pe care il apreciezi sincer la tine si foloseste-l toata ziua, pentru a-ti da putere. De-a lungul zilei, daca observi ca gremlinul apare si iti sopteste lucruri negative, revino la ceea ce apreciezi la tine. Acest lucru te va ajuta sa ai o stare pozitiva.
Daca alegi un lucru pe care il apreciezi, te va face sa inlaturi gandurile negative. Daca alegi ceva nou in fiecare zi, vei continua sa construiesti fundamentele autoaprecierii.”
Disponibila pentru imprumut.
Daca vrei cartea ta, click aici.