Cartea o poti cumpara de aici.
“Am remarcat in timpul atelierelor mele, mai ales in cazul femeilor ‘fugare’, ca acestea au tendinta de a se aseza picior peste picior. Preferinta lor este de a sta jos. Nemaiavand picioarele pe pamant, pot sa evadeze mai usor. Faptul ca au platit pentru a participa la curs, indica ca o parte din ele vrea sa fie acolo, chiar daca le este greu sa se integreze. Le spun ca pot sa aleaga sa plece in astral, sa piarda ceea ce se intampla sau pot sa ramana conectate la locul unde se afla si sa fie prezente la ceea ce se intampla.
Cum am spus mai inainte, ‘fugarul’ nu s-a simtit acceptat si primit de catre parintele sau de acelasi sex. Acest lucru nu inseamna neaparat ca acel parinte l-a respins. El insusi este cel care s-a simtit respins. Acelasi suflet s-ar fi putut intoarce cu o rana de umilire si s-ar fi simtit umilit cu aceiasi parinti si cu aceeasi atitudine. Din contra, este de la sine inteles ca ‘fugarul’ isi atrage mai multe experiente de respingere decat oricare alta persoana, ca un frate sau o sora care nu are acea rana.
Persoana care sufera de respingere cauta mereu iubirea parintelui de acelasi sex cu ea, fie in relatia cu acel parinte, fie transferandu-si cautarea la alte persoane de acelasi sex. Crede ca nu va fi o persoana completa atata timp cat nu va obtine iubirea acelui parinte. Este foarte sensibila la cea mai mica mustrare primita de la acel parinte si se simte foarte usor respinsa. Va ajunge la ranchiuna, chiar la ura atat este de puternica suferinta. Amintiti-va faptul ca este nevoie de foarte multa iubire pentru a uri. E vorba despre o mare iubire dezamagita care se transforma in ura. Rana de respingere este atat de profunda incat, ‘fugarul’ este, dintre cele cinci caractere, cel mai predispus la ura. El poate sa treaca cu usurinta de la o faza de mare iubire, la o mare ura. Lucru care indica marea lui suferinta interioara.
In cazul parintelui de acelasi sex cu el, ‘fugarului’ ii este teama mai degraba sa nu-l respinga el insusi. In consecinta, este foarte retinut in ceea ce face si ce spune in fata acestuia. Nu poate fi el insusi din cauza ranii pe care o are. Are o serie de tactici pentru a nu-l respinge pe acel parinte deoarece nu vrea sa fie acuzat de a fi respins pe cineva.
In cazul parintilor de acelasi sex, in realitate ‘fugarul’ ar vrea ca ei sa fie cei care fac in asa fel incat el sa nu se simta respins. De fapt, nu vrea sa vada, o data in plus, ca rana sa nevindecata ii provoaca sentimentul de respingere si ca acest lucru nu are legatura cu acel parinte. Daca traieste o experienta de respingere cu parintele sau cu o alta persoana de sex opus, se acuza pe sine pentru acea situatie si se autorespinge spunand ca din cauza lui a fost respins de catre celalalt.
Daca iti recunosti rana de respingere, este important sa accepti faptul ca, chiar daca parintele tau te respinge cu adevarat, acest lucru se intampla datorita faptului ca rana ta nu a fost vindecata, iar tu atragi acel gen de parinte sau de situatie. Daca vei continua sa crezi ca tot ceea ce ti se intampla este din vina celorlalti, rana nu va putea fi vindecata. Drept consecinta a reactiei fata de parintii tai, te simti respins de persoanele de acelasi sex si iti este teama sa nu respingi persoanele de sex opus. Dat fiind ca iti este frica sa nu le respingi, sa nu te surprinda daca chiar o vei face. Va reamintesc faptul ca, cu cat alimentam mai mult o teama, cu atat aceasta se va concretiza mai repede.”
Up20012020
“In ansamblu, persoanele care poarta masca dominatorului isi ocupa bine locul ce li se cuvine si sunt foarte fizice. Adesea emana un aer ‘ia uitati-va la mine!’ Se intampla uneori sa aiba mai multe kilograme in plus, dar nu se poate spune ca sunt grase. Le numim mai degraba persoane puternice. Vazute din spate, nu par grase. Totusi, privite din fata astfel de persoane, barbati sau femei, pot avea burta mare, umflata. Este modul lor de a-si arata forta prin pantecele mare care exprima: ‘Eu sunt capabil’. In tarile orientale aceasta forta se numeste ‘forta lui Hara’.
Precizez ca cresterea in greutate, in general, este in relatie cu partea mentala a unei persoane care crede ca nu ocupa suficient de mult loc in propria ei viata. Un surplus de greutate nu inseamna deci automat o rana de umilire, rana descrisa in capitolul anterior. Pentru un masochist greutatea este un mijloc in plus de a se simti umilit. In cazul celorlalte rani, cresterea in greutate este mai mult in relatie cu convingerea lor ca trebuie sa ocupe mai mult spatiu. Observam ca fugarul si dependentul, care sunt foarte subtiri, chiar foarte slabi, nu vor sa ocupe mai mult spatiu. Acest lucru il ajuta pe fugar sa fie mai invizibil, iar pe dependent sa para mai slab, deci sa fie ajutat mai mult.
Privirea persoanelor de tip dominator este intensa, seducatoare. Cand o astfel de persoane priveste pe cineva, are talentul de a-l face sa se simta special, important. Vad lucrurile foarte repede. Iar intensitatea privirii ii ajuta sa vada repede ansamblul a ceea ce se intampla in jurul lor. Dominatorul isi foloseste mult ochii pentru a-l tine pe celalalt la distanta cand este defensiv sau pentru a-l fixa si scruta pe celalalt intr-un mod intimidant. Se protejeaza astfel pentru a nu isi arata slabiciunea, vulnerabilitatea sau neputinta.”
Up21012020
“Sufletul care alege sa se intoarca pe Pamant pentru a-si vindeca rana de nedreptate isi va alege parinti care il vor ajuta sa reia contactul cu acea rana. Unul dintre parinti, uneori chiar amandoi, pot suferi de aceeasi rana. Reactia in fata nedreptatii consta in blocarea sentimentelor, crezand ca astfel evitam rana. Masca pe care si-o creeaza copilul pentru a se proteja in acest caz este RIGIDITATEA. Chiar daca cineva isi blocheaza sentimentele, acest lucru nu inseamna ca acea persoana nu mai simte nimic. Din contra, persoanele rigide sunt foarte sensibile, dar isi dezvolta capacitatea de a nu simti acea sensibilitate si de a nu o arata celorlalti.
Dintre cele cinci caractere, rigidul este cel care are cel mai des tendinta de a-si incrucisa bratele. Astfel isi blocheaza regiunea plexului solar, pentru a nu simti. O alta modalitate de a nu simti este aceea de a se imbraca in negru. Am mentionat ca fugarului ii place de asemenea sa se imbrace in negru, dar avand o motivatie diferita, aceea de a vrea sa dispara. Persoanele care au cele doua rani, de respingere si de nedreptate, nu poarta, in general, decat haine negre sau inchise al culoare.
Rigidul cauta dreptatea si justetea cu orice pret. Devenind un perfectionist va incerca sa fie mereu corect. Crede ca, daca ceea ce face sau spune este perfect, acel lucru va fi automat si corect. Pentru el este foarte greu sa inteleaga ca, actionand intr-un mod perfect, conform propriilor lui criterii, poate in acelasi timp fi nedrept.
Cel care sufera de nedreptate este mai inclinat sa simta invidie pentru cei care au mai mult decat el si care, in opinia lui, nu merita. De asemenea, poate fi convins ca ceilalti il invidiaza cand el are mai mult decat ei. Gelozia, care este diferita de invidie, este traita mai mult de dependent sau de dominator. Dependentul este gelos deoarece ii este teama ca va fi abandonat, in timp ce dominatorul este gelos de teama de a nu fi tradat.”
Up22012020
“Prima etapa in vindecarea unei rani consta in a o recunoaste si a o ACCEPTA, fara a fi insa de acord cu faptul ca este normal sa existe in noi. A o accepta inseamna a o privi, a o observa, stiind ca a avea inca situatii de rezolvat face parte din experienta fiintelor umane. Daca ceva iti face in continuare rau acest lucru nu inseamna ca esti o persoana rea.
Faptul de a fi fost capabil sa creezi o masca pentru a nu suferi a fost un gest eroic, un demers din iubire fata de tine insuti. Acea masca te-a ajutat sa supravietuiesti si sa te adaptezi in familia pe care ai ales-o tu insuti inainte de a te naste.
Adevaratul motiv pentru care ne nastem intr-o anumita familie sau suntem atrasi de persoanele care au aceleasi rani ca si noi, este ca, la inceput ne place ca ceilalti sa fie la fel ca noi. Ajungem astfel sa nu ne mai consideram atat de rai. Dupa un oarecare timp incepem sa le gasim defecte celorlalti pe care nu le mai acceptam ca atare. Prin urmare, vom incerca sa ii schimbam, fara sa ne dam seama ca, de fapt, ceea ce nu acceptam la ceilalti sunt acele parti din noi pe care nu vrem sa le vedem, din teama de a nu trebui sa ne schimbam noi insine. Credem ca trebuie sa ne schimbam, cand, in realitate trebuie sa ne vindecam. De aceea este un lucru benefic sa ne cunoastem ranile, iar acest lucru ne permite mai degraba sa ne vindecam, in loc sa ne schimbam.”
Disponibila pentru imprumut.