“Este evident ca, la ora actuala, omenirea se afla intr-un stadiu deplorabil. Insa aceasta nu este o noutate. Din cate stim noi, omenirea s-a aflat mereu intr-un asemenea stadiu.”

Cartea o poti cumpara de aici sau de aici.

“Suferinta si necazurile pe care oamenii trebuie sa le indure, atat ca indivizi, cat si ca membri ai societatii, sunt, practic, rezultatul modului lipsit de noima – aproape imbecil, as spune – in care viata le-a fost structurata inca de la origini.

Multumita lui Darwin, acum stim ca avem aceiasi stramosi precum speciile inferioare ale regnului animal, iar acestea, de la viermi la elefanti, trebuie sa indure zilnic chinuri si greutati. Pe de alta parte, oamenii au privilegiul de a duce o povara in plus – o doza suplimentara de necazuri de zi cu zi, gratie unui anumit grup de indivizi ce fac, la randul lor, parte din neamul omenesc. Acest grup este mai influent decat Mafia, decat complexul militar-industrial, decat comunismul – este vorba despre un grup neorganizat, neconsfintit, care nu are nici conducator, nici presedinte, nici reguli, si care reuseste totusi sa opereze in perfecta armonie, ghidat parca de o mana nevazuta, de asa natura incat activitatea fiecarui membru consolideaza eficacitatea activitatilor celorlalti membri.”

Up09042020

“Modul in care puterea sociala, politica sau institutionala amplifica potentialul daunator al unui imbecil nu este greu de inteles. Insa trebuie sa clarificam si sa intelegem ce anume il face pe imbecil periculos pentru ceilalti oameni – cu alte cuvinte, in ce consta puterea imbecilitatii.

Indivizii fundamental imbecili sunt periculosi si daunatori pentru caoamenilor rationali le vine greu sa inteleaga un comportament irational.O persoana inteligenta ar putea intelege rationamentul unui raufacator, deoarece actiunile acestuia au un scop logic – imoral poate, dar logic. Raufacatorul isi doreste sa iasa in avantaj si, cum nu este inzestrat cu inteligenta necesara pentru a gasi un mod prin care sa aduca un castig atat lui, cat si celorlalti, va iesi in avantaj provocandu-le altora un dezavantaj. Un astfel de rationament este gresit, dar e logic, si este, prin urmare, previzibil. Daca poti prezice actiunile si intentiile cuiva, adesea te poti si apara de ele.

Cand vine vorba de un imbecil insa, acest lucru este imposibil, asa cum explica si A Treia Lege Fundamentala. O astfel de creatura te va necaji fara motiv, fara a avea vreun avantaj sau vreun plan, in cele mai absurde si neasteptate situatii. Nu ai de unde sa stii cand, cum, unde si de ce te va ataca. Atunci cand te confrunti cu un imbecil, esti intru totul la voia lui.

Pentru ca actiunile unui asemenea individ nu sunt in concordanta cu normele rationalitatii, putem deduce ca:

a) acestea te vor lua aproape intotdeauna prin surprindere;

b) chiar daca nu te vor lua pe nepregatite, tot va fi imposibil sa te aperi impotriva lor, deoarece nu au nici un fel de structura logica.

Faptul ca intentiile si actiunile unui imbecil sunt eratice si absolut irationale nu face imposibila doar apararea, ci si contraatacul – este aceeasi situatie ca atunci cand incerci sa nimeresti o tinta care se misca in cel mai straniu si imprevizibi mod. Acelasi lucru l-au avut in vedere Dickens si Schiller cand spuneau ca ‘omul imbecil cu o digestie buna poate infrunta multe’, respectiv ca ‘impotriva imbecilitatii, zeii insisi sunt neputinciosi’.”

Disponibila pentru imprumut.

Daca vrei cartea ta, click aici sau aici.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *