“Imagineaza-ti venele dintr-o frunza, ramurile unui copac sau chiar reteaua complexa a sistemului nervos uman: asa gandeste creierul. Prin urmare, pentru a gandi bine, creierul are nevoie de un instrument care sa reflecte o natura organica a unui flux – aici isi gaseste locul structura Hartii Mentale.”
Cartea o poti cumpara de aici.
“O Harta Mentala buna are trei caracteristici esentiale:
1. O imagine centrala care reprezinta subiectul principal, cel pe care il exploram. De exemplu, daca utilizezi o Harta Mentala pentru planificarea unui proiect, ai putea pune in centru schita unui dosar. Nu este nevoie de o abilitate artistica speciala pentru a crea o Harta Mentala buna.
2. Ramuri groase care radiaza din imaginea centrala. Aceste ramuri reprezinta temele-cheie legate de subiectul principal, iar fiecare ramura este reprezentata printr-o culoare diferita. Apoi, din ramurile principale cresc ramuri secundare – crengi, daca ti se pare mai inspirata acesta denumire, sub forma de ramuri de nivel secundar si tertiar – care se refera la urmatorul nivel de teme aferente subiectului.
3. Un singur cuvant sau imagine-cheie trebuie plasata pe fiecare ramura.
Pasul 1
Plaseaza foaia de hartie in fata ta, in format peisaj (adica orizontal). Apoi, foloseste cel putin trei culori diferite pentru a schita o imagine, chiar in centrul hartiei, care sa reprezinte subiectul pe care doresti sa-l explorezi. Pentru exemplificare alegem ca subiect de interes piesele lui William Shakespeare (1564 – 1616). Daca tu nu vrei sa desenezi capul bardului, ai putea schita o pana sau un alt simbol simplu care iti aminteste tie de William Shakespeare. Imaginea centrala iti va activa imaginatia si va declansa gandirea asociativa. Daca vrei un cuvant in centru, fa-l sa apara in forma multidimensionala si combina-l cu o imagine.
Pasul 2
Acum, alege o culoare si deseneaza o ramura groasa care ‘creste’ din imaginea centrala, ca o ramura de copac. Poti face acest lucru prin schitarea a doua linii care radiaza din centru si apoi le conectezi la varf. Lasa-i ramurii o curba organica, naturala, deoarece acest lucru te va stimula vizual si, prin urmare, va fi mai interesant pentru creier, ajutandu-te sa memorezi si sa retii mai bine informatiile aflate pe aceasta ramura. Coloreaza interiorul ramurii. Grosimea ei simbolizeaza cat de mult cantareste aceasta asociere in ierarhia Hartii tale Mentale.
Pasul 3
Eticheteaza ramura cu un singur cuvant, scris cu majuscule. Din moment ce aceasta Harta Mentala este despre piesele lui Shakespeare, s-ar putea sa vrei sa etichetezi prima ramura ‘COMEDIE’, ‘TRAGEDIE’ sau ‘ISTORIE’. Ca alternativa, in loc sa scrii un cuvant, ai putea decide sa desenezi o masca comica, un pumnal sau o coroana.
Pasul 4
Deseneaza crengi de nivel secundar din ramura principala. Apoi, treci la al treilea nivel de ramuri (lastari) care rasar din ramurile de nivel secundar. Scrie cuvinte-cheie pe toate ramurile sau deseneaza simboluri sugestive, ori realizeaza o combinatie de cuvinte si imagini. Repartizeaza fiecarui simbol propria ramura. Nu este nevoie sa te grabesti: lasa unele ramuri goale la inceput, pentru ca asta va inspira in mod natural creierul tau sa le umple.
Pasul 5
Alege o alta culoare si creeaza urmatoarea ramura principala, care porneste tot din imaginea centrala. (Multi incepatori considera ca este mai usor sa lucreze in sensul acelor de ceasornic, in jurul centrului, dar este bine sa faci pentru inceput ceea ce ti se potriveste cel mai bine.) La fel ca inainte, deseneaza crengile secundare si tertiare de la aceasta noua ramura si eticheteaza-le. Continua sa adaugi noi ramuri principale in culori diferite pana cand vei avea aproximativ cinci sau sase ramuri cu care sa lucrezi.
Pasul 6
Acum, ca ai ramurile principale, te poti misca liber in jurul Hartii Mentale, sarind de la o ramura la alta, umpland orice gol lasat si adaugand noi subramuri ca noi idei si asocieri care iti vin in minte.
Pasul 7
Daca vrei, adauga sageti, linii curbate si legaturi intre ramurile tale principale, pentru a intari conexiunile existente intre ele.”
Daca vrei cartea ta, click aici.