“Convingerea ca esti cutare sau cutare este cea care iti determina manifestarea in viata. Iisus spune: ‘Daca crezi in Dumnezeu, crezi inclusiv in mine.’ Cu alte cuvinte, eu – cel din interiorul tau – sunt acel Dumnezeu.
Asadar, rugaciunea devine o recunoastere a situatiei pe care ti-o doresti la ora actuala, si nu o simpla cerere adresata unui Dumnezeu care nu exista pentru a manifesta o situatie pe care ti-o doresti.
Cred ca intelegi acum de ce milioane de rugaciuni raman fara raspuns. Practic, oamenii se roaga unui Dumnezeu care nu exista. Spre exemplu: daca esti sarac si te rogi la Dumnezeu sa iti dea bogatii, tu vei primi exact lucrul cu care te identifici: saracia. Pentru ca o rugaciune sa aiba succes, ea trebuie sa afirme, nu sa cerseasca. Prin urmare, daca soliciti bogatie, tu trebuie sa uiti de imaginea saraciei cu care te identifici, negand dovada pe care ti-o prezinta simturile si asumandu-ti natura bogatiei.
Iisus spune: ‘Tu insa, cand te rogi, intra in camara ta si, inchizand usa, roaga-te Tatalui tau, care este in ascuns, si Tatal tau, care vede in ascuns, te va rasplati in mod deschis.’ Asa cum am vazut, ‘Tatal’ este constiinta existentei pure, iar ‘poarta’ este luciditatea. In consecinta, ‘inchiderea usii’ inseamna blocarea imaginii cu care te identifici la ora actuala si inlocuirea ei cu imaginea situatiei pe care ti-o doresti. De indata ce vei deveni cu adevarat convins de noua imagine, tu vei incepe sa atragi catre tine dovezi care iti vor sustine aceasta convingere.
Nu te gandi nicio clipa la maniera in care se va manifesta noua situatie, caci nimeni nu poate cunoaste aceasta cale. Cu alte cuvinte, niciun proces de manifestare constienta nu poate sti cum vor aparea lucrurile dorite.”
Up20022019
“Daca doresti sa rezolvi o problema care ti se pare extrem de reala in momentul de fata, tot ce trebuie sa faci este sa nu te mai focalizezi asupra ei. Oricat de reala ti s-ar parea, nu-ti mai focaliza constiinta asupra sa. Devino indiferent si incepe sa te identifici cu solutia problemei.
Spre exemplu, daca esti intemnitat intr-o inchisoare, nu mai trebuie sa iti spuna altcineva sa iti doresti liberatea, caci aceasta dorinta apare automat. In acest caz, ce sens are sa privesti lumea din interiorul celulei tale, printre zabrele? Muta-ti atentia de la inchisoare si incepe sa te simti liber. SIMTE acest lucru pana cand ajunge sa devina natural pentru tine. In momentul in care acest lucru se va intampla, zabrelele inchisorii tale se vor dizolva. Aplica acest principiu tuturor problemelor cu care te confrunti.
Am cunoscut oameni ingropati in datorii care au aplicat acest principiu si care au scapat de datorii peste noapte. Am cunoscut alti oameni carora medicii le-au spus ca sufera de o boala incurabila; ei si-au mutat atentia de la boala lor si au inceput sa se identifice cu starea de sanatate, in pofida dovezilor contrare furnizate de simturile lor. In cel mai scurt timp, boala lor ‘incurabila’ a disparut fara urma.”
Up24022019
“Viitorul trebuie sa devina prezent in imaginatia celui care isi doreste sa isi creeze cu intelepciune si in mod constient circumstantele exterioare. Noi trebuie sa ne traducem existenta in viziune pura, nu gandindu-ne la ea, ci gandindu-ne din perspectiva ei (ca si cum ar fi deja reala). Imaginatia trebuie sa se centreze intr-o anumita stare, privind lumea din starea respectiva. Gandirea din perspectiva destinatiei finale reprezinta o perceptie foarte intensa a lumii dorintelor implinite. Acest mod de a trai este extrem de creativ. Ignorarea acestei capacitati este echivalenta cu inlantuirea in sclavie. Ea reprezinta sursa tuturor lanturilor pe care si le asuma omul. Abandonarea pasiva in fata dovezilor furnizate de simturi subestimeaza capacitatile Sinelui Interior. Atunci cand omul accepta faptul ca gandirea din perspectiva destinatiei finale reprezinta un principiu creator cu care poate coopera, el este eliberat de absurditatea incercarii de a-si indeplini obiectivele doar gandindu-se la ele.
Construieste-ti lumea pornind de la tiparul dorintei indeplinite.”
Up14032019
“Reformele exterioare sunt inutile fara schimbarea starii interioare de constiinta. Succesul nu apare prin imitarea actiunilor exterioare ale oamenilor de succes, ci prin imitarea gandurilor si actiunilor lor interioare.
Daca ne detasam de o anumita stare de spirit, lucru pe care il putem face in orice moment, conditiile si circumstantele carora le-a dat nastere ea dispar de la sine.”
Up17032019
“Renunta la vechiul monolog interior negativ si mecanic, si incepe o conversatie interioara noua si constructiva, pornind de la premisa implinirii dorintelor tale. Conversatia interioara este un inceput echivalent cu sadirea semintelor actiunilor viitoare. Pentru a determina aceste actiuni, tu trebuie sa initiezi intr-un mod constient si sa iti controlezi conversatiile interioare.
Construieste-ti o fraza care sa implice indeplinirea obiectivelor tale, cum ar fi: ‘Am un venit consistent, stabil, pe care ma pot baza, bazat pe integritate si pe avantajul reciproc’, sau ‘Am o casnicie fericita’, ‘Sunt dorit’, ‘Contribui la crearea unei lumi mai bune’. Repeta apoi de nenumarate ori aceasta fraza, pana cand simti ca ti-a schimbat mediul interior. In multe privinte, conversatia noastra interioara reprezinta chiar lumea in care traim.”
Up26032019
“Propune-ti un scop clar definit, daca nu doresti ca mintea ta sa rataceasca aiurea, si in timpul acestei rataciri sa absoarba toate sugestiile negative. Daca ai o viata mentala armonioasa, toate celelalte planuri ale vietii tale vor fi armonioase. Printr-o schimbare a dietei mentale, tu iti poti schimba cursul evenimentelor observate. Atat timp cat nu iti vei schimba insa dieta mentala, istoria ta personala va ramane aceeasi. Tu esti cel care iti luminezi sau iti intuneci viata, prin ideile cu care esti de acord. In consecinta, nimic nu este mai important pentru tine decat ideile cu care iti hranesti mintea. Iar acestea sunt chiar gandurile tale. Daca lumea in care traiesti nu se schimba, acest lucru arata dincolo de orice tagada ca trebuie sa iti schimbi dieta mentala, lucru pe care il ignori, condamnadu-ti in schimb mediul exterior. Ceea ce trebuie sa faci este sa adopti o atitudine noua si sa o sustii. Tu poti fi orice iti doresti, atat timp cat te focalizezi neintrerupt asupra acestei stari de spirit, caci orice idee care le exclude pe toate celelalte din campul atentiei conduce automat la actiune. Ideile si starile de spirit la care revii constant definesc starea de spirit cu care te identifici. Asadar, antreneaza-te sa traiesti cat mai frecvent sentimentul ca dorintele ti-au fost indeplinite. Aceasta este magia creatiei: fuziunea cu starea dorita.”
Up31032019
“Constiinta este singura realitate, nu la modul figurat, ci intr-un sens cat se poate de real. Pentru a intelege mai clar, noi putem compara realitatea cu un rau care se imparte in doi afluenti: mintea constienta si mintea subconstienta. Pentru a opera cu inteligenta legea constiintei, este necesar sa intelegem relatia dintre cele doua tipuri de minti. Mintea constienta este personala si selectiva; cea subconstienta este impersonala si neselectiva. Planul constient este cel al efectelor; cel subconstient este cel al cauzelor. Cele doua aspecte reprezinta diviziunea masculina si cea feminina a constiintei. Mintea constienta este masculina, iar cea subconstienta este feminina.
Mintea constienta genereaza idei si le impregneaza in mintea subconstienta. Cea subconstienta recepteaza aceste idei si le da forma si expresie.
Prin intermediul acestei legi – respectiv prin conceperea unei idei si prin impregnarea ei in mintea subconstienta – se naste intreaga realitate. Fara ea nu ar exista nimic din ceea ce vedem in jurul nostru. Mintea constienta impregneaza mintea subconstienta, in timp ce aceasta din urma manifesta ideile impregnate in ea.
Mintea subconstienta nu produce niciodata idei, dar le accepta pe cele pe care mintea constienta le considera adevarate, pe care le obiectiveaza printr-un mecanism cunoscut numai de ea. Prin puterea de a-si imagina si de a simti, si prin libertatea de a alege ideile pe care doreste sa le cultive, omul isi poate controla propria creatie. Controlul mintii subconstiente este posibil prin controlul ideilor si sentimentelor cultivate.”
Up05042019
“Moartea nu are nicio putere de transformare. Indiferent daca ne aflam aici sau in lumea de dincolo, noi ne modelam singuri lumea din jurul nostru prin intensitatea imaginatiei si trairilor noastre, si ne iluminam sau ne intunecam viata prin convingerile noastre legate de sine. Nimic nu este mai important decat viziunea noastra legata de sine, si indeosebi de Sinele nostru ascuns si profund.
Indiferent daca sunt constienti sau nu de acest lucru, cei care ne ajuta sau ne pun piedici slujesc aceasta lege care modeleaza circumstantele exterioare in functie de natura noastra interioara. Singura care ne poate elibera sau constrange este propria noastra viziune legata de sine, chiar daca aceasta pare sa se foloseasca uneori de diferiti agenti straini pentru a-si indeplini scopul.
Dat fiind ca viata modeleaza lumea exterioara astfel incat aceasta sa reflecte lumea interioara a mintii noastre, singura modalitate prin care putem proiecta perfectiunea exterioara pe care ne-o dorim consta in transformarea de sine. Niciun ajutor nu ne poate veni din afara.”
Up13042019
“Este imposibil ca un om sarac sa gaseasca bogatia in aceasta lume, oricat de mare ar fi abundenta din jurul sau, atata timp cat nu se identifica mai intai in el insusi cu aceasta. Caci semnele vin intotdeauna dupa, nu inainte. Lamentarile constante legate de propria saracie dublate de cultivarea constiintei saraciei sunt un joc prostesc. Nicio schimbare in bine nu se poate produce de pe acest nivel al constiintei (a saraciei), caci viata nu face decat sa imite ce emana din constiinta.”
Up28042019
“Nu te gandi si nu cultiva decat sentimente asociate cu starea pe care iti propui sa o realizezi. Cultivarea emotiilor asociate cu realitatea dorita si viata traita la unison cu aceasta convingere pot conduce la veritabile miracole. Toate schimbarile la nivelul realitatii manifestate devin posibile numai printr-o schimbare la nivel emotional. Schimbarea emotiilor reprezinta o schimbare a propriului destin. Intreaga creatie se produce in lumea mintii suconstiente. In consecinta, ceea ce trebuie sa faci tu este sa dobandesti un control asupra modului in care opereaza aceasta, respectiv asupra ideilor si sentimentelor tale. Ceea ce ti se intampla nu se datoreaza niciodata sansei sau accidentelor, la fel cum norocul sau ghinionul tau nu are nimic de-a face cu soarta predestinata. Intregul tau univers personal este determinat de impresiile impregnate in mitea ta subconstienta. Aceasta nu este selectiva. Ea este impersonala, si nu tine cont de persoana care isi impregneaza impresiile asupra ei. Mintii subconstiente nu ii pasa de adevarul sau falsitatea emotiilor tale. Ea accepta intotdeauna ceea ce simti tu ca este adevarat. Cu alte cuvinte, adevarul ei sunt propriile tale sentimente (asociate cu ceea ce crezi ca este adevarat). Pentru cel care stie sa se foloseasca de aceasta calitate a mintii sale subconstiente nimic nu este imposibil. Tot ce poate concepe mintea omului, simtind ca este adevarat, mintea sa subconstienta poate obiectiva. Sentimentele tale creeaza tiparul care iti modeleaza lumea exterioara, iar o schimbare a sentimentelor este sinonima cu schimbarea acestui tipar.”
Up29052019
” ‘Alege astazi pe cine vei sluji.’ Acest dicton descrie libertatea de a alege starea de spirit pe care doresti sa ti-o asumi. In ceea ce priveste expresia acestei stari, acesta este secretul mintii tale subconstiente. Mintea subconstienta recepteaza impresii numai sub forma sentimentelor omului, dupa care le da forma si expresie printr-un mecanism cunoscut numai de ea. Actiunile omului sunt determinate de impresiile sale subconstiente. Iluzia ca dispune de un liber arbitru si convingerea ca este liber sa actioneze asa cum doreste nu reprezinta altceva decat ignorarea cauzelor care il determina sa actioneze. Omul se crede liber, dar numai pentru ca a uitat puntea de legatura dintre el si evenimentele pe care le traieste.”
Up02062019
“Omul isi doreste sa se elibereze de limitarea sau de problema sa. Primul lucru pe care il face el dupa ce isi defineste obiectivul este sa il conditioneze in raport cu altceva. Astfel, el incepe sa speculeze asupra manierei in care isi va indeplini obiectivul. Nerealizand ca lucrul pe care si-l doreste are propria sa maniera de expresie, el incepe sa isi planifice cum il va realiza el, adaugand astfel ceva la cuvantul lui Dumnezeu. Pe de alta parte, daca nu isi face planuri legate de indeplinirea dorintei sale, el si-o compromite prin modificarea ei. El simte ca daca ar fi satisfacut cu mai putin decat dorinta sa initiala, ar avea sanse mai mari sa si-o indeplineasca. In acest fel, el ia ceva din cuvantul lui Dumnezeu. Indivizii si natiunile incalca in mod repetat aceasta lege a dorintei lor esentiale, planificandu-si indeplinirea ambitiilor personale (caz in care adauga ceva la cuvintele profetiei) sau compromitandu-si idealurile(caz in care sterg ceva din cuvantul lui Dumnezeu). Rezultatul inevitabil sunt, moartea, epidemiile, esecul si frstrarea – toate fiind deja promise pentru aceste incalcari.”
Up07062019
“Tu iti poti dori ceva pentru tine insuti sau pentru altcineva. Daca dorinta ta implica inclusiv pe altcineva, trebuie sa te asiguri ca lucrul respectiv este absolut acceptabil pentru persoana respectiva. Motivul pentru care am dorit sa iti transmit acest avertisment este ca constiinta ta este Dumnezeu, cel care ofera toate darurile. De aceea, tot ceea ce simti si consideri ca este adevarat in privinta altei persoane reprezinta un dar pe care i-l oferi acestuia. Daca persoana respectiva nu accepta darul tau, acesta se intoarce la tine. De aceea, fii absolut convins ca darurile pe care le transmiti altora sunt suta la suta pe gustul tau, caci daca acestia nu accepta starea pe care o consideri adevarata pentru ei, darul tau se va materializa totusi, dar in universul tau personal.”
Up23062019
“Oamenii cred ca judecata corecta trebuie sa se conformeze neaparat realitatii exterioare a simturilor. Cu alte cuvinte, daca eu sunt intemnitat si imi imaginez singur ca sunt liber, reusind sa ma autoconving de acest lucru, eu cred in libertatea mea, dar acest lucru nu inseamna ca sunt cu adevarat liber, ci mai degraba ca sunt victima unei iluzii. Experienta personala m-a facut insa sa cred in foarte multe lucruri stranii, asa ca am ajuns sa nu ma mai indoiesc de mult in privinta adevarului lucrurilor care imi transcend experientele fizice.
Invatatorii din vechime ne-au avertizat sa nu judecam lucrurile in functie de aparente, caci adevarul nu depinde intotdeauna de realitatea exterioara la care face referire. Ei sustineau ca noi depunem marturie mincinoasa atunci cand ne imaginam ceva rau legat de o alta persoana. Oricat de justificata ar fi convingerea noastra la prima vedere pornind de la realitatea exterioara, daca nu il elibereaza pe cel in cauza, ea este ireala, si deci o judecata falsa.
Noua ni se cere sa negam evidenta simturilor si sa ne imaginam in privinta aproapelui nostru acele lucruri care l-ar putea elibera.”
Up10082019
“Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa iti construiesti o reprezentare a vietii tale cat mai apropiata de cea pe care ti-ai dori sa o traiesti, vizualizand si ascultand lucrurile pe care le-ai vedea si le-ai auzi daca te-ai afla fizic in ‘locul’ respectiv. Apoi, cu corpul fizic imobilizat (profund relaxat), trebuie sa iti imaginezi ca te afli efectiv in acel ‘loc’, ca vezi, auzi si faci exact ce ai vedea, ai auzi si ai face daca te-ai afla acolo fizic. Trebuie sa repeti acest proces de nenumarate ori, pana cand imaginile din mintea ta capata aparenta realitatii. Atunci cand procesul devine natural, ‘locul’ este pregatit sa devina noul mediu al sinelui tau exterior sau fizic. Poti deschide acum ochii si te poti intoarce la starea ta de constiinta de dinainte. Noul tau ‘loc’ este deja pregatit, iar corpul tau va ajunge cu siguranta in ‘locul’ pe care l-ai vazut in imaginatie.
Nu trebuie sa iti bati capul cu modalitatea prin care acest lucru va deveni posibil. Atunci cand se intoarce de la starea imaginara la cea fizica de dinainte, corpul tau spiritual creeaza o punte de legatura invizibila intre acestea. Chiar daca senzatia ca te-ai aflat efectiv in acel ‘loc’ si ca acesta este real a disparut atunci cand ai deschis ochii si te-ai regasit in vechiul tau mediu familiar, tu simti acum ca ai o identitate dubla. Dintr-odata, ai inteles ca ‘exista un corp natural, si un corp spiritual’. Daca omul natural din tine a trait aceasta experienta, tu vei traversa automat puntea evenimentelor care te vor conduce catre realizarea in planul fizic a locului invizibil pe care ti l-ai pregatit.
Aceasta idee – ca omul este dual si ca omul interior al imaginatiei poate salaslui in diferite stari din viitor, intorcand-se apoi la momentul prezent dupa ce a creat o punte de legatura intre prezent si viitor – se opune agresiv opiniei larg acceptate referitoare la personalitatea umana si la cauzele si natura fenomenelor. Aceasta idee se bazeaza pe o veritabila revolutie a ideilor curente referitoare la personalitatea umana, la spatiu, timp si materie. Ideea ca omul isi poate determina – constient sau inconstient – conditiile vietii prin imaginarea acestor stari mentale ne conduce la concluzia ca aceasta lume aparent solida este doar o constructie a Mintii – concept pe care bunul simt il respinge intr-o prima instanta. Nu trebuie sa uitam insa ca au existat foarte multe concepte respinse initial de bunul simt pe care oamenii au fost nevoiti mai tarziu sa le accepte. Aceste inversari ale opiniilor impuse cu forta de catre experienta l-au determinat pe prof. Whitehead sa scrie: ‘Numai cerul stie ce nonsensuri evidente vor fi considerate adevarate in viitor’.
Puterea creatoare a omului doarme si trebuie trezita. ‘Desteapta-te cel ce dormi si te scoala din morti.’
(Efeseni 5:14)” Varianta audio a fragmentului – click aici.
Up29082019
“Omul trebuie sa adopte fie calea imaginatiei, fie pe cea a simturilor. Nu exista o cale neutra, si nici un compromis intre acestea. ‘Cel care nu este cu mine este impotriva mea.’ Atunci cand omul incepe sa se identifice cu imaginatia, nu cu simturile sale, el descopera in sfarsit esenta realitatii.
Foarte multi ‘realisti’ autoproclamati au incercat sa ma convinga ca oamenii nu isi vor indeplini niciodata dorintele doar visand ca acestea li s-au indeplinit. Si totusi, orice om isi poate indeplini visele prin simpla imaginare a faptului ca acestea exista deja in realitate. Exact acest lucru il dovedesc povestile de viata de mai sus. Daca oamenii ar fi pregatiti sa traiasca in imaginatia lor, cu sentimentul ca dorintele le-au fost deja indeplinite si avand incredere in ceea ce experimenteaza in starea lor de reverie controlata, puterea imaginatiei lor le-ar transpune in practica chiar si cele mai fantastice dorinte si fantezii.
Nu exista nimic mai sublim decat ceea ce i se intampla celui care are imaginatia suficient de trezita pentru a sesiza miracolele realizate de aceasta. Observa activitatile imaginatiei tale. Imagineaza-ti intotdeauna lucruri mai bune decat cele care ti se intampla in prezent si creeaza-ti astfel o lume mai buna, pentru tine si pentru cei din jurul tau. Traieste ca si cum dorintele ti-ar fi fost deja indeplinite, chiar daca mai ai de asteptat pana atunci, si in acest fel iti vei scurta perioada de asteptare. Lumea in care traim este bazata pe imaginatie. Ea nu este mecanicista. Actele imaginare sunt cele care determina cursul istoriei, nu soarta oarba.”
Up01092019
“Nu exista fictiune. Daca o activitate imaginara poate produce un efect fizic, esenta lumii noastre fizice trebuie sa fie imaginara. Tot ce trebuie sa facem pentru a dovedi aceasta afirmatie este sa ne observam activitatile imaginare pentru a vedea in ce masura produc ele efecte exterioare corespondente. Daca produc, nu putem decat sa tragem concluzia ca nu exista fictiune. Drama imaginara de astazi – fictiunea – devine realitatea zilei de maine.
Daca am intelege aceasta perspectiva superioara asupra cauzalitatii, potrivit careia aceasta este mentala, nu fizica (cu alte cuvinte, starile noastre mentale genereaza efecte fizice), noi am intelege ca avem o anumita responsabilitate in calitate de creatori si nu ne-am mai imagina decat cele mai bune scenarii posibile.
Realitatea fizica in care traim este generata de scenetele imaginare pe care le jucam in mintea noastra. Omul crede ca realitatea rezida in obiectele solide pe care le vede in jurul sau, ca drama vietii isi are originea in aceasta lume, iar evenimentele apar subit, fiind create clipa de clipa de realitatile fizice precedente. In realitate, cauzalitatea nu rezida in lumea exterioara, iar drama vietii isi are originea in imaginatia omului. Actul devenirii se deruleaza in imaginatia omului, nu in afara acesteia.”
Up04092019
“Obiceiul aparent inofensiv al ‘vorbitului cu sine’ este cea mai eficienta forma de rugaciune. O cearta mentala cu imaginea subiectiva a unei alte persoane este cea mai sigura modalitate de a te ruga pentru o cearta efectiva cu persoana respectiva. Tu ceri practic sa fii insultat de persoana in cauza atunci cand te intalnesti cu ea. Aceasta este silita sa actioneze intr-o maniera neplacuta pentru tine, daca nu contramandezi sau nu modifici inainte de intalnire comanda ta anterioara prin afirmarea subiectiva a unei schimbari.
Din pacate, cei mai multi dintre oameni isi uita certurile interioare, conversatiile mentale de zi cu zi cu alte persoane, dupa care nu reusesc sa isi explice conflictele si neintelegerile care le macina viata.
Asa cum certurile mentale pot produce conflicte, conversatiile mentale armonioase si placute pot produce stari vizibile corespondente, similare vestilor bune. Omul se creeaza pe sine din imaginatia lui.”
Up18092019
“In mijlocul contradictiilor, antagonismelor si contrastelor aparente din viata ta exista un singur principiu care actioneaza: constiinta ta. Diferentele nu rezida intr-o varietate a substantelor, ci in aranjarea diferita a aceleiasi cauze-substante: constiinta ta.
Lumea se pune in miscare dintr-o necesitate fara motiv. Cu alte cuvinte, ea nu are o motivatie personala, dar este obligata sa iti manifeste viziunea, aranjamentul din mintea ta, care reprezinta imaginea tuturor lucrurilor in care crezi si pe care le consideri adevarate.
Omul bogat, cel sarac, cersetorul si hotul nu reprezinta minti diferite, ci aranjamente diferite ale aceleasi minti, la fel cum substanta unei bucati de otel magnetizat nu difera de cea a unui otel nemagnetizat decat prin aranjamentul si ordinea moleculelor sale. Un singur electron care se roteste pe o orbita specificata reprezinta unitatea de magnetism. Atunci cand o bucata de otel este demagnetizata, electronii nu isi inceteaza miscarea de rotatie. Cu alte cuvinte, magnetismul nu dispare din existenta. Singurul lucru care se intampla este o rearanjare a particulelor, care nu mai produc astfel un anumit efect exterior perceptibil. Atunci cand particulele sunt rearanjate la intamplare, fiind amestecate in toate directiile, se spune ca substanta este demagnetizata. Atunci cand ele sunt ordonate insa astfel incat o parte din ele sa fie orientate in aceeasi directie, se spune ca substanta este magnetizata.
Magnetismul nu este generat, ci doar afisat. Intr-o maniera similara, sanatatea, bogatia, frumusetea si geniul nu sunt create, ci doar manifestate prin aranjamentul mintii tale, respectiv prin viziunea ta legata de sine.”
Up30092019
“Idealul pe care speri sa il realizezi este intotdeauna pregatit sa devina manifest, dar atat timp cat nu il impregnezi cu constiinta ta (la fel ca un parinte), el este incapabil sa se nasca. Asadar, atitudinea ta trebuie sa fie cea a dorintei de a manifesta o stare de constiinta superioara, asumandu-ti astfel sarcina de a intruchipa aceasta stare noua, mai inalta.
Atunci cand iti ropui sa dai nastere idealului tau, nu trebuie sa uiti ca metodele cunoasterii mentale si cele ale cunoasterii spirituale sunt complet diferite.
Acest lucru nu este inteles de mai mult de o persoana la un milion.
Un lucru este cunoscut din punct de vedere mental prin privirea lui din exterior, prin compararea lui cu alte lucruri, prin analizarea si definirea lui, respectiv prin gandirea la el. In plan spiritual, un lucru nu poate fi cunoscut decat devenind una cu el [adica gandind din perspectiva lui].
‘Cu alte cuvinte, tu trebuie sa devii lucrul insusi, si doar sa vorbesti despre el sau sa il privesti. Trebuie sa fii precum molia care isi cauta idolul – flacara – cu o ardoare atat de mare incat se arunca in focul sacru, strangandu-si aripile pe langa corp, pana cand capata aceeasi culoare si aceeasi substanta cu flacara. Numai cel care a ars in ea poate spune ca cunoaste flacara, si numai cel care nu se mai poate intoarce niciodata pentru a spune ce stie ar putea relata ce este aceasta.’
Asa cum o molie, in marea ei dorinta de a cunoaste esenta flacarii, este dispusa sa se autodistruga, la fel trebuie sa procedezi si tu, devenind o persoana noua prin moartea sinelui tau prezent.
Daca doresti sa stii ce inseamna starea de sanatate, tu trebuie sa fii constient ca esti sanatos. Daca doresti sa stii ce inseamna siguranta, tu trebuie sa fii constient ca esti in siguranta. Asadar, daca iti doresti sa manifesti o calitate noua superioara, tu trebuie sa pornesti de la premisa ca esti deja ceea ce iti doresti sa devii, iar apoi sa traiesti cu credinta in aceasta prezumtie, chiar daca aceasta nu este inca manifesta in plan fizic, dar avand incredere ca noua valoare sau stare de constiinta va deveni manifesta prin credinta ta desavarsita in prezumtia ca esti ceea ce doresti sa devii.”
Up01102019
“Noi trebuie sa EXISTAM efectiv in imaginatia noastra. Una este sa te gandesti la scopul dorit, si cu totul altceva sa te gandesti din perspectiva lui. Atunci cand gandesti din perspectiva lui, punand efectiv in practica scopul dorit, tu creezi o noua realitate. Actiunile interioare trebuie sa corespunda cu ceea ce am face in plan fizic ‘daca scopul ne-ar fi indeplinit’ (daca realitatea ar fi asa cum ne-o dorim noi).
Pentru a trai cu intelepciune, noi trebuie sa fim constienti de activitatea noastra imaginara, urmarind ca aceasta sa modeleze cu migala ceea ce ne dorim. Lumea este ca lutul; Olarul este Imaginatia noastra. Noi trebuie sa ne imaginam intotdeauna scenarii care ne sunt pe plac si care ne promit fericirea.
‘Cine isi doreste ceva, dar nu actioneaza, cultiva nefericire.’
Tot ce exista s-a nascut in imaginatia cuiva. Formele exterioare reveleaza imaginile nascute in mintea omului.”
Up20102019
“Atunci cand descoperi ca Mantuitorul tau este imaginatia ta controlata, atitudinea ta va fi complet schimbata, si asta fara a-ti reduce in vreun fel ardoarea religioasa. Vei putea spune astfel despre imaginatia ta controlata:
‘Priveste aceasta vita de vie. Cand am gasit-o, era salbatica si cu mladite neregulate. Dar am tuns-o si i-am taiat mladitele inutile, si le-am legat pe cele ramase in buchete frumoase, pentru a compensa astfel ranile initiale.’
Vita de vie din parabola de mai sus simbolizeaza imaginatia. In starea ei necontrolata, aceasta isi cheltuie energia in ganduri si sentimente inutile si distructive. Asa cum vita de vie este tunsa prin indepartarea mladitelor si radacinilor inutile, si tu iti poti ‘tunde’ imaginatia prin retragerea atentiei tale de la toate ideile distructive si lipsite de iubire, si prin concentrarea ei asupra idealului pe care doresti sa il atingi. Viata mai fericita si mai nobila pe care o vei trai astfel va fi rezultatul ‘tunderii’ cu intelepciune a imaginatiei tale. ‘Tunde-ti’ gandurile si sentimentele lipsite de iubire, pentru a putea:
‘Gandi corect, pentru ca gandurile tale sa vindece foametea in lume; vorbi corect, pentru ca fiecare cuvant al tau sa fie o samanta care sa dea rod; si trai corect, astfel incat viata ta sa devina un crez maret si nobil.’ ”
Up21102019
“Nu te inclina niciodata in fata dictatului realitatii si nu accepta viata numai in functie de lumea exterioara. Afirma-ti suprematia actelor imaginare in fata realitatii exterioare si coreleaza totul cu acestea. Ancoreaza-ti ferm idealul in imaginatia ta. Nimeni nu te va putea indeparta vreodata de el, decat numai incapacitatea ta de a persista in imaginarea realizarii sale. Imagineaza-ti numai acele stari pe care ti-ai dori sa le experimentezi sau care iti promit ceva bun.
Incercarea de a schimba circumstantele inainte de a-ti schimba activitatea imaginatiei echivaleaza cu inotul impotriva curentului, cu o lupta impotriva naturii lucrurilor. Nicio schimbare exterioara nu este posibila atat timp cat nu este precedata de o schimbare la nivelul imaginatiei. Daca aceasta din urma nu s-a produs, tot ceea ce faci in lumea exterioara ramane o rearanjare inutila a realitatii de suprafata. Imaginarea dorintei indeplinite conduce la o fuziune cu starea respectiva, care te determina sa actionezi la unison cu ea. Asadar, o schimbare produsa la nivelul imaginatiei conduce automat la o schimbare a comportamentului. Simpla schimbare a imaginilor mentale obisnuite nu reprezinta insa o transformare autentica a starii de spirit, intrucat acestea sunt succedate rapid cu revenirea vechilor imagini. Atunci cand o stare de spirit devine cu adevarat stabila, fiind sinonima cu atitudinea ta de zi cu zi, aceasta iti defineste intr-adevar caracterul si reprezinta o transformare autentica.”
Up23102019
“Omul aflat in intunericul ignorantei umane porneste in cautarea lui Dumnezeu, ajutat de faclia efemera a intelepciunii umane. Atunci cand i se reveleaza ca adevaratul lui mantuitor este constiinta EU SUNT (a existentei pure), socul este prea mare pentru el, asa ca omul se prabuseste la pamant (in plan mental), caci toate convingerile pe care le-a nutrit vreodata ii sunt zdruncinate, iar el realizeaza ca singurul sau mantuitor este constiinta lui. Cunoasterea faptului ca Dumnezeu este constiinta EU SUNT il obliga pe om sa renunte la orice alte convingeri, intrucat e imposibil sa slujesti la doi Dumnezei. Este imposibil sa accepti ca Dumnezeu este constiinta existentei pure si sa crezi in acelasi timp intr-o alta divinitate.”
Up25102019
“Mitul crucificarii si cel al invierii sunt atat de interconectate incat, pentru a fi plenar intelese, trebuie explicate impreuna, caci primul sta la baza celuilalt. Acest mister comun este simbolizat pe Pamant de ritualurile Vinerii Mari si al Pastelui. Ai remarcat cu siguranta ca aniversarea acestui moment cosmic, anuntata in fiecare an de biserica, nu este o data fixa, asa cum sunt alte aniversari care aniverseaza nasterea si moartea, ci se schimba de la un an la altul, putand cadea in orice zi cuprinsa intre 22 martie si 25 aprilie.
Ziua invierii este calculata astfel: prima duminica de dupa luna plina din Berbec este celebrata ca Paste. Zodia Berbecului incepe in data de 21 martie si se termina cu aproximatie in 19 aprilie. Intrarea Soarelui in zodia Berbecului marcheaza inceputul primaverii. De-a lungul tranzitului ei lunar in jurul Pamantului, Luna intra la un moment dat in opozitie cu Soarele, intre 21 martie si 25 aprilie, fenomen numit luna plina. Prima duminica de dupa acest fenomen astronomic este celebrata ca Paste, in timp ce ziua de vineri de dinaintea acestei duminici este considerata a fi Vinerea Mare.
Aceasta data variabila ii spune observatorului atent sa caute o semnificatie diferita fata de cea acceptata in mod comun. Este evident ca aceste date nu marcheaza aniversarile mortii si invierii unui individ care a trait candva pe Pamant.
Privit dinspre Pamant, Soarele aflat in drumul sau catre nord pare sa isi intersecteze calea la inceputul primaverii cu linia imaginara pe care omul o numeste ecuator. De aceea, misticii declara in mod simbolic ca el este crucificat pentru ca omul sa poata trai. Este semnificativ faptul ca la scurt timp dupa ce are loc acest eveniment, intreaga natura incepe sa renasca sau sa invie din lungul ei somn de iarna. In consecinta, putem spune ca aceasta renastere a naturii, in acest anotimp al anului, se datoreaza direct acestei intersectari (crucificari). Prin urmare, un mistic ar spune ca Soarele trebuie sa isi verse sangele in ziua de Pasti.”
Disponibila pentru imprumut.