“Afara oamenii incepura deja procesul. Se intoarsera iar in trupurile lor deshidratate pentru a supravietui noptii care se apropia. Cei norocosi avusesera timp sa fie depozitati unul peste altul in deshidratoare, dar multi fura abandonati pe campurile pustii.”

Cartea o poti cumpara de aici.

“Era un obisnuit al locului, cu siguranta.

In timp ce se holba la cele doua farfurii pline de felii de burta, stomacul gol al lui Wang incepu sa chioraie si simti ca i se face rau. Shi ii comanda niste lapte cald de soia si clatite si Wang se forta sa manance cate ceva.

Apoi baura mult ergoutou. Incepu sa se simta ametit si limba i se dezmorti. Nu peste mult timp incepu sa-i povesteasca lui Shi evenimentele din ultimele trei zile, desi stia ca Shi le cunostea deja – poate ca Shi stia mai mult decat el.

– Vrei sa spui ca Universul… iti facea cu ochiul? intreba Shi in timp ce infuleca fasii de burta subtiri ca pe fidea.

– E o metafora foarte potrivita.

– Rahat!

– Neinfricarea ta se bazeaza pe ignoranta.

– Inca niste rahat. Hai, bea!

Wang mai dadu pe cap un paharel. Acum lumea se invartea in jurul lui si doar Shi Qiang, mancatorul de burta calita din fata lui, ramasese un punct fix. Ii spuse:

– Da Shi, te-ai gandit vreodata la… anumite cestiuni filosofice fundamentale? Cum ar fi, de exemplu, de unde se trage Omul? Unde se indreapta el? Cum s-a format Universul? Unde se indreapta?

– Niciodata.

– Niciodata?

– Niciodata.

– Dar trebuie sa fi vazut stelele. Nu le-ai admirat, nu te-au facut curios?

– Nu privesc niciodata cerul noaptea.

– Cum e posibil? Credeam ca lucrezi des in schimbul de noapte.

– Amice, cand lucrez noaptea, daca ma uit la cer, suspectul scapa.

– Atunci nu avem nimic sa ne spunem. Perfect. Bea!

– Sincer sa fiu, chiar daca as privi stelele noaptea, nu m-as gandi la chestiunile astea filosofice. Am prea multe lucruri cu care sa-mi bat capul. Trebuie sa-mi platesc ipoteca, sa pun bani deoparte pentru facultatea baiatului si sa rezolv un sir lung de cazuri… Sunt un biet om fara niciun fel de incurcaturi sau complicatii. Daca te uiti in jos pe gatul meu o sa-mi vezi gaura din fund. Bineinteles ca nu stiu cum sa-i fac pe sefii mei sa ma simpatizeze. Dupa atatia ani de cand am fost dat afara din armata, inca bat pasul pe loc in cariera. Daca n-as fi foarte bun la ceea ce fac, as fi fost pus pe liber demult… Nu crezi ca am destule lucruri cu care sa-mi bat capul? Crezi ca mai am energia sa admir stelele si sa filozofez?”

Disponibila pentru imprumut.

Daca vrei cartea ta, click aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *