“Cel mai prost moment din cariera mea a fost acea dubla greseala de pe 27 ianuarie 2010.

Si totusi, in iulie 2011 – la doar optsprezece luni de la acel moment -, eram deja un alt om. Cu cinci kilograme in minus, mai puternic si mai sanatos decat am fost vreodata, mi-am atins doua obiective in viata: sa castig Wimbledonul si sa ajung numarul unu in clasamentul ATP. In timp ce priveam cum un ultim rever disperat al lui Rafael Nadal iese afara pentru ca eu sa pun mana pe trofeul de la Wimbledon, m-am vazut pe mine la varsta de sase ani, cel care, venit de nicaieri, s-a agatat inocent de un vis imposibil.

M-am prabusit pe gazon. Mi-am ridicat mainile in aer. Apoi, m-am ghemuit si am smuls cateva fire de iarba din gazonul de la Wimbledon si le-am mancat.

Aveau gust de transpiratie. Transpiratia mea. Doar ca in viata mea nu gustasem ceva mai dulce.”

Cartea o poti cumpara de aici.

“Dupa cum am mai spus, atunci cand cresti sub un regim comunist nu esti invatat sa traiesti cu mintea deschisa. Si exista un motiv pentru care lucrurile stau asa: daca nu ai mintea deschisa, esti mult mai usor de manipulat. Cei de la varf sunt foarte interesati sa se asigure ca noi nu punem la indoiala ceea ce ni se spune sa credem. Indiferent daca vorbim despre un conducator comunist sau, pentru multi dintre noi, despre cei care conduc industria alimentara sau pe cea farmaceutica, oamenii de la varf stiu mult prea bine ca multi dintre noi sunt condusi de frica.

Nu e nevoie sa traiesti intr-o dictatura pentru a fi manipulat prin impunerea fricii. Acest lucru se intampla zilnic, in fiecare tara din lume. Ne este teama ca ne va lipsi ceva – ca nu vom avea suficienta mancare, suficienti bani sau suficienta securitate. Muncim si muncim si muncim, si ne hranim cu produse fast-food si alimente procesate, pentru ca ne este teama sa incetinim ritmul in care traim. Apoi, organismul nostru se revolta. Asa ca mergem la medic pentru ca avem probleme cu stomacul, cu spatele sau cu capul. Vrem un remediu. Luam medicamente pentru a remedia simptomele, dar nu facem nimic altceva decat sa ascundem problemele sub pres.

In acest fel am trait eu. Acum, aveam nevoie nu doar sa reinvat cum sa mananc, dar si cum sa privesc ideea de alimentatie.

Cat am fost tanar, nu m-a invatat nimeni despre modul diferit in care diverse culturi privesc problema alimentatiei. Nu stiam nimic despre sushi, mancare chinezeasca sau modalitatea orientala de a planifica mesele – lucruri care astazi sunt cruciale pentru mine in modul in care imi concep dieta alimentara. Exista multe lucruri minunate in cultura sarba, dar comunismul ne-a lasat cu niste goluri de cunoastere imense. Ceea ce am invata dupa ani de calatorii, studiu, documentare si acceptare e faptul ca exista diferente culturale, iar fiecare dintre noi poate prelua cele mai bune idei ale unei anumite culturi si le poate aplica in viata de zi cu zi.

De exemplu, m-a ajutat enorm un anumit aspect din medicina chinezeasca, anume ideea existentei unui ceas al organismului – notiune prin care se afirma ca organismul nostru are un orar zilnic si fiecare organ are un timp al sau, de-a lungul unei zile, in care-si poarta singur de grija. Potrivit traditiei chinezesti, fiecare organ intra intr-un ciclu de autovindecare aproximativ in aceasta ordine:

Plamanii: 3-5 a.m. Unii oameni cred ca motivul pentru care noi ne trezim din somn tusind, chiar daca nu suntem fumatori si avem grija de corpul nostru, este acela ca, in timp ce dormim, plamanii nostri elimina fel de fel de reziduuri. O dieta proasta face ca acest lucru sa fie mult mai dificil.

Intestinul gros: 5-7 a.m. Este crucial sa bem un pahar de apa imediat ce ne trezim din somn, acesta fiind momentul in care intestinul gros elimina toxinele din organismul nostru. Consumul de apa ajuta acest proces.

Stomac: 7-9 a.m. Este cel mai potrivit moment al zilei pentru micul dejun, deoarece la aceasta ora stomacul nostru este in cea mai buna forma.

Splina: 9-11 a.m.

Inima: 11 a.m. – 1p.m.

Intestinul subtire: 1-3 p.m. Daca iti supui organismul la consumul de alimente nepotrivite, acesta este momentul din zi in care vei primi cele mai puternice semnale din partea organismului tau. Daca ai indigestii, dureri abdominale sau te simti balonat dupa-amiaza este un semnal clar ca organismul tau este sensibil la unul sau mai multe alimente pe care le consumi in mod curent si ca e nevoie sa-ti reconsideri dieta.

Rinichii si vezica urinara: 3-7 p.m. Se spune in mod curent ca, daca te simti obosit sau letargic in aceata perioada a zilei este un alt semnal clar ca mananci anumite alimente la care organismul tau este sensibil. In mod normal, in aceasta perioada a zilei trebuie sa ne simtim plini de energie si nu dornici sa tragem un pui de somn.

Pancreas: 7-9 p.m. Pancreasul controleaza secretia de insulina, substanta care proceseaza zaharul din sange. O dieta proasta poate sili organismul nostru sa ravneasca dupa dulciuri, in mod special in aceasta perioada a zilei.

Vase de sange si artere: 9-11 p.m.

Ficatul si vezica biliara: 11 p.m. – 3 a.m. Si tulburarile de somn pot fi un semn al unor probleme de sensibilitate alimentara. Daca intampini dificultati in a adormi in aceasta perioada de timp, acest lucru poate fi cauzat de faptul ca ficatul tau incearca din rasputeri sa scape de toxinele din organism.”

Daca vrei cartea ta, click aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *