“In mitologia greaca, Procust era nemilosul detinator al unei mici proprietati in Korydallos, Atica, pe drumul dintre Atena si Eleusis, unde aveau loc ritualurile mistice. Procust avea un simt al ospitalitatii deosebit: ii rapea pe calatori, le oferea o cina imbelsugata, dupa care il poftea sa-si petreaca noaptea intr-un pat mai degraba special. Dorea ca patul sa i se potriveasca manusa calatorului. Celor prea inalti le scurta picioarele cu o secure ascutita; cei care erau prea scunzi erau intinsi (se zice ca numele lui era Damastes sau Polypemon, dar fusese poreclit Procust, cuvant care insemna ‘cel care alungeste, intinde’).
In spiritul celei mai pure dreptati poetice, Procust a cazut singur in groapa sapata altora. S-a intamplat ca unul dintre calatori sa fie neinfricatul Tezeu, cel care avea sa-l ucida mai tarziu si pe Minotaur. Dupa obisnuita cina, Tezeu l-a pus pe Procust sa se intinda in propriul pat. Apoi, ca sa-l faca sa incapa bine, i-a taiat capul. Vasazica Tezeu a urmat metoda lui Hercule in ce priveste plata cu aceeasi moneda.
…
Fiecare aforism din cartea de fata vorbeste despre un asemenea pat procustian – cand ne confruntam cu limitele cunoasterii si cu lucrurile pe care nu le observam, cu nevazutul si necunoscutul, noi, oamenii, solutionam tensiunea indesand viata si lumea in idei fixe la indemana tuturor, in categorii reductioniste, in limbaje specifice si texte prefabricate, fapt ce are uneori consecinte explozive. Mai mult, s-ar parea ca nu ne dam seama de aceasta potrivire inversa: la fel cum un croitor s-ar mandri foarte mult ca a livrat clientului un costum care vine ca turnat, dar a facut asta modificandu-i chirurgical membrele.”
Cartea o poti cumpara de aici.
“Daca dimineata stii cu o oarecare precizie cum va arata ziua ta, esti intrucatva mort – cu cat stii mai precis, cu atat esti mai mort.”
“Existi daca si numai daca esti liber sa faci un lucru anume fara un scop evident, fara nicio justificare si, mai presus de toate, in afara dictaturii unui program strain.”
“Opusul succesului nu este esecul, ci sa te lauzi ca stii persoane importante.”
“Nu devii complet liber prin simplul fapt ca te feresti sa fii sclav; mai trebuie sa te feresti si sa devii stapan.”
“Preocuparea pentru eficienta este principalul obstacol in calea unei vieti poetice, nobile, armonioase, temeinice si eroice.”
Daca vrei cartea ta, click aici.