” – Fii foarte atenta la se spun, Cucernica Maica, zise Scytale, recurgand la un mod de expresie a carei semnificatie era: n-ai fost niciodata interesata de sex, n-ai fost niciodata dorita si nici n-ai fi putut sa fii.

Astepta ca batrana sa perceapa clar ce voise sa-i transmita. Nu trebuia sa se insele nicio clipa asupra intentiilor lui. Dincolo de manie, Cucernica Maica trebuia sa admita ca tleilaxul, cunoscand imperativele selectiei genetice Bene Gesserit, nu putea profera o asemenea acuzatie. Cu toate acestea, cuvintele sale contineau o insulta grosolana, cu totul nefireasca la un tleilaxu.”

Cartea o poti cumpara de aici.

“Numaidecat, recurgand la modul verbal conciliant al limbajului mirabhasa, Edric incerca sa aplaneze conflictul:

– Scytale, ne-ati spus ca ni-l vindeti pe Hayt fiindca impartasiti punctul nostru de vedere in legatura cu modul in care poate fi folosit.

– Edric, rosti Scytale, ai sa taci pana cand iti voi ingadui eu sa vorbesti.

In clipa in care reprezentantul Ghildei se pregatea sa protesteze, Cucernica Maica porunci cu voce seaca:

– Taci, Edric!

Navigatorul avu o tresarire si se retrase intr-un colt al cuvei.

– Emotiile noastre trecatoare nu ajuta cu nimic la rezolvarea problemei care ne framanta, relua Scytale. Ele nu fac decat sa ne intunece judecata, fiindca singura emotie care conteaza este teama care ne uneste.

– Intelegem, zise Irulan, aruncandu-i o privire Cucernicei Maici.

– Trebuie sa discernem limitele scutului nostru si pericolul pe care-l reprezinta, continua Scytale. Oracolul nu-si poate asuma riscuri in legatura cu ceea ce nu intelege.

– Intortocheate iti mai sunt caile, Scytale, comenta Irulan.

Nici nu-si inchipuie cat de intortocheate, gandi el. Cand se va fi ispravit toata povestea asta, ne vom afla in posesia unui Kwisatz Haderach pe care-l vom putea controla. Iar lor nu le va ramane nimic.

– Care-a fost originea Kwizatz Haderachului vostru? intreba Cucernica Maica.

– Am improvizat pornind de la diverse esente, absolut pure, raspunse Scytale. Raul in stare pura si binele in stare pura. O bestie in stare pura, pe care n-o satisfac decat suferinta si groaza ce le provoaca, poate fi extrem de instructiva.

– Batranul Baron Harkonnen, bunicul Imparatului nostru, a fost o creatie tleilaxu? intreba Irulan.

– O, nu… Dar, cateodata, natura produce fiinte la fel de distrugatoare ca ale noastre. In ceea ce ne priveste, noi nu cream decat in conditii care ne permit observatia.

– Nu admit sa fiu tratat in felul acesta! interveni brusc Edric. Cine e cel care poate s-ascunda aceasta intrunire de…

– Vedeti? il intrerupse Scytale. Care este cea mai judicioasa opinie? Cui ii revine ea?

– Vreau sa discutam despre modul in care trebuie sa-l oferim pe Hayt Imparatului, insista Edric. Dupa parerea mea, Hayt reflecta vechea morala pe care Atreides a dobandit-o in lumea lui de bastina. Rolul lui Hayt ar fi sa-l ajute pe Imparat sa dezvolte aceasta morala, sa defineasca elementele negative si pozitive ale existentei si ale religiei.

Scytale surase, privindu-si pe rand tovarasii, cu seninatate. Pareau sa fi atins stadiul la care nadajduise. Batrana Cucernica Maica isi folosea emotiile ca pe o coasa. Irulan fusese pregatita pentru o misiune in care esuase, era un rebut Bene Gesserit. Edric nu reprezenta mai mult (dar nici mai putin) decat mana unui scamator: putea sa distraga atentia sau sa disimuleze. Deocamdata se inchisese din nou intr-o tacere posaca, iar ceilalti il ignorau.

– Trebuie sa-nteleg ca acest Hayt ar urma sa otraveasca psihismul lui Paul? intreba Irulan.

– Oarecum, raspunse Scytale.

– Si Qizaratul?

– Pentru a transforma invidia in dusmanie e suficienta o mica sugestie, o infima alunecare de sentimente.

– Dar CHOAM-ul?

– Se va ralia partii care-i aduce profituri.

– Cum rezolvi cu celelalte puteri?

– Va fi suficient sa invocam rolul guvernarii. Pe cei mai putin puternici ni-i vom alatura in numele moralei si-al progresului. Cei care ni se vor opune vor pieri din cauza propriilor lor contradictii.

– Alia?

– Hayt este un ghola polivalent. Sora Imparatului se afla la o varsta la care poate ceda cu usurinta farmecelor unui mascul bine ales. Va fi atrasa, deopotriva, de virilitatea lui si de aptitudinile lui de mentat.

Cucernica Maica ingadui privirii ei sa-i oglindeasca uimirea.”

Daca vrei cartea ta, click aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *