“Nimic din ce e important nu vine insotit de instructiuni.” James Richardson
“Ati angaja un psihopat? Nu. Si studiile arata ca psihopatii nu se descurca de regula cu lucrurile normale. Cei mai multi oameni s-ar opri in acest punct, dar un studiu intitulat ‘Personality Characteristics of Succesful Artists’ a aratat ca performerii de top din domeniile creative au obtinut scoruri semnificativ mai mari la evaluarea simptomelor psihotice decat cei care nu sunt la fel de inzestrati. Un alt studiu din Journal of Pesonality and Social Psychology a aratat ca presedintii de succes ai SUA au obtinut scoruri mai ridicate la analiza caracteristicilor psihopatice.”
Cartea o poti cumpara de aici.
“Deseori, intensificatorii trec drept elemente pozitive deoarece le acordam oamenilor de succes circumstante atenuante. Este o gluma veche, conforma careia oamenii saraci sunt nebuni, iar cei bogati sunt ‘excentrici’. Trasaturi precum obsesia sunt considerate pozitive in cazul celor care se afla in tabara persoanelor de succes si negative pentru ceilalti. Avem toti exemple de persoane care au de castigat de pe urma perfectionismului, dar si persoane care sunt doar ‘nebune’.
Malcolm Gladwell a popularizat studiul lui K. Anders Ericsson in care se arata ca este nevoie de aproximativ 10 000 de ore de efort pentru a deveni expert intr-un domeniu. La o cifra atat de mare apare si reactia naturala: de ce Dumnezeu ar face cineva asta?
Judecand dupa ideea generata de termenul ‘expertiza’, ne grabim sa asociem notiuni pozitive precum ‘dedicare’ si ‘pasiune’, dar nu exista niciun dubiu ca petrecerea unei perioade de timp atat de lungi si depunerea unui volum de munca atat de mare pentru un lucru marunt presupun o doza de obsesie. In timp ce sefii de promotie trateaza scoala precum un loc de munca si lucreaza din greu pentru a obtine note maxime si pentru a respecta regulile, creativii obsedati reusesc dedicandu-se proiectelor de suflet si abordandu-le cu un zel dumnezeiesc.
In memorabilul sau studiu intitulat ‘The Mundanity of Excellence’, Daniel Chambliss analizeaza devotamentul extrem si rutinele monotone ale inotatorilor de top. Avand in vedere ca se supun la asa ceva in fiecare zi, vreme de mai multi ani, ideea ca ar fi dedicati pare cusuta cu ata alba. Dar si cuvantul ‘obsesie’ va face sa dati din cap.
Ati putea crede ca intensificatorii conteaza doar in zonele care vizeaza maiestria individuala sau competenta, precum sportul, sau ca nu sunt relevanti in lumea obisnuita. Ati gresi. S-ai luam in discutie pe cei mai bogati oameni din lume. Credeti cumva ca ei sunt genul care respecta intru totul regulile si ca nu prezinta trasaturi negative? Nu.
Cincizeci si opt de membri din clasamentul Forbes 400 fie nu au urmat facultatea, fie au renuntat la ea pe parcurs. Aceste 58 de persoane – aproximativ 15% din total – au o valoare medie neta de 4,8 miliarde. Asta reprezinta cu 167% mai mult decat valoarea medie neta a tuturor celor 400, care este de 1,8 miliarde. Reprezinta mai mult decat dublul valorii medii nete a celor 400 de membri care au urmat facultatile Ivy League.
Antreprenorul foarte ambitios din Silicon Valley a devenit un simbol respectat si admirat in epoca moderna. Se potrivesc oare stereotipului urmatoarele elemente descriptive? Un munte de energie. Putina nevoie de a dormi. Riscuri asumate. Nu prea suporta prostia. Increzator si charismatic, aproape increzut. Ambitii fara limite. Motivat si neobosit.
Absolut. De asemenea, acestea sunt trasaturi asociate cu o afectiune clinica numita hipomanie. Psigologul John Gartner de la Johns Hopkins a facut cercetari si a constat ca nu este o coincidenta. Mania dusa la extrem ajuta oamenii care nu pot functiona in societatea normala. Dar hipomania produce o masinarie implacabila, euforica si impulsiva, care actioneaza asupra obiectivelor propuse pastrand o legatura (fie si doar vaga) cu realitatea.
In cazul intensificatorilor, trebuie sa luam in calcul atat binele cat si rau. In lucrarea ‘The Economic Value of Breaking Bad: Misbehavior, Schooling, and the Labor Market’, autorii au arata ca eforturile de a reduce agresivitatea si comportamentul urat al adolescentilor le-a imbunatatit acestora notele, dar le-a si redus castigurile obtinute de-a lungul vietii.
Baietii care si-au facut de cap au ajuns sa lucreze mai multe ore, sa fie mai productivi si sa castige cu 3% mai mult decat ceilalti.”
Daca vrei cartea ta, click aici.