” – Vreau sa te gandesti, a zis Unzen, de unde trebuie sa incepi si unde trebuie sa termini. Nu in timp, cu nastere si moarte, ci in spatiu. Chibzuieste. Poti sa raspunzi la intrebarea: ‘Ce esti si ce nu esti?’

Ryo s-a gandit la asta. Era o smecherie? Intrebarea avea vreun siretlic?”

Cartea o poti cumpara de aici.

“Unzen a intervenit:

– Nu te gandi prea mult. Raspunde doar cum ti se pare tie limpede.

Ryo s-a batut usor cu mainile. Pe cap, pe piept, pe solduri, pe picioare.

– Asta-s eu.

Apoi a atins aerul din jurul sau, ca si cum l-ar fi impins la o parte.

– Iar asta nu sunt eu.

A zambit spre Unzen intr-un fel mirat, curios. Apoi s-a gandit si a adaugat repede:

– Pielea mea si ce e inauntrul ei sunt eu. Ce e mai departe de piele, in afara ei, mai departe de parul si unghiile mele, nu sunt eu. Eu sunt cel care incape in pielea mea, cred.

– Asa s-ar parea, a spus Unzen. Dar spune-mi. E ceva acolo, afara, dincolo de pielea ta, care iti intra in trup in orice moment?

Ryo s-a mai gandit putin. Apoi a raspuns cu insufletire:

– Pai, mancarea, desigur. Ah, si bautura. Ceea ce mananc si beau intra in mine, trece prin mine si iese pe la celalalt capat. Deci o parte din acesta se transforma in mine, cred. Imi hranesc cresterea.

– Deci, spunand asta, recunosti ca nu ai o existenta independenta de restul lumii? Ca desi te poti misca pe suprafata lumii, nu ai o existenta separata…?

Inainte ca Ryo sa raspunda, Unzen l-a presat si mai mult.

– Dar mai e ceva ce ai putea uita, o alta parte sau alte parti ale lumii inconjuratoare care pot fi inauntrul tau, chiar daca par sa existe fara tine, in afara ta?

Ryo parea uluit. Dintr-odata Unzen a inceput sa-i vorbeasca pe ton didactic.

– Repede, tine-ti respiratia! Stai neclintit si tine-ti rasuflarea. Inchide gura si apuca-te strans de nas.

Ryo s-a supus.

– Acum stai asa.

Ryo era obisnuit sa urmeze instructiunile cand Unzen vorbea in felul acela. Intotdeauna avea ceva de demonstrat. Unzen nu l-a rugat niciodata pe Ryo sa faca un lucru fara sens. Asa ca l-a ascultat. Dupa o vreme a inceput sa i se faca rau si sa se simta ametit, asa ca a inhalat aer in plamani, inspirand profund si scuturandu-si incet capul dintr-o parte in alta.

– Aer, a spus, aer…

– Cam asa ceva, a zis Unzen. Nu esti separat de lumea din jurul tau. Ai doar senzatia ca esti o fiinta separata si independenta. Dar in realitate esti conectat la toate lucrurile care te inconjoara, aproape sau departe de tine.”

Daca vrei cartea ta, click aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *