“Aceasta avea sa fie ultima zi a lui Tianming.

Dorea sa o marcheze intr-un mod special, dar nu gasea nimic. Se trezi la ora sapte, ca de obicei. Un fascicul de lumina cazu in locul obisnuit de pe perete. Vremea nu era grozava, dar nu era nici prea rea. Cerul avea aceeasi culoare albastru-cenusie.  Stejarul din fata ferestrei era lipsit de frunze (in loc sa-si fi pastrat, sa zicem, in mod simbolic, o frunza razleata). Chiar si micul sau dejun fu acelasi.

Era o zi ca oricare alta din viata lui de douazeci si opt de ani, unsprezece luni si sase zile.

Asemenea lui Lao Li, Tianming nu-si informase familia despre decizia lui. Incercase sa scrie o nota care sa-i fie data  tatalui sau dupa efectuarea  procedurii, dar renuntase, deoarece nu se putea gandi ce sa spuna. ”

Cartea o poti cumpara de aici.

“La zece, intra in camera de eutanasiere singur, linistit, de parca s-ar fi dus la consultatia lui zilnica. Era a patra persoana din oras care trecuse prin aceasta procedura, asa ca nu exista prea mult interes din partea presei. Erau doar cinci persoane in incapere: doi notari, un director, o asistenta medicala si un om din conducerea spitalului. Doctorul Zhang nu era acolo.

Putea sa moara linistit.

Conform cererii sale, incaperea nu era decorata. In jurul sau se aflau doar peretii albi si nedecorati ai unei incaperi obisnuite de spital. Se simtea bine.

Ii explica directorului ca era familiarizat cu procedura si ca nu avea nevoie de el. Directorul incuviinta si se duse in spatele peretelui de sticla cu vedere dintr-o singur parte. Notarii isi terminasera sarcina in ce-l privea, apoi il lasara singur cu asistenta medicala. Aceasta nu mai parea sa sufere de nelinistea si teama pe care le simtise prima data. Cu omiscare sigura si blanda, ii perfora vena cu acul. Tianming simti ca exista o legatura ciudata intre el si asistenta. In fond, avea sa fie ultima persoana care avea sa ramana cu el pana la sfarsit, pe lumea asta. Ar fi vrut sa stie cine il adusese pe lume cu douazeci si noua de ani in urma. Acel obstetrician si aceasta asistenta apartineau numarului mic de oameni care incercasera efectiv sa-l ajute in viata. Dorea sa le multumeasca.

– Multumesc.

Asistenta zambi si pleca cu pasi neauziti, ca de pisica.

Doriti sa va curmati viata? Pentru DA, selectati 5. Pentru NU, selectati 0.

Se nascuse intr-o familie de intelectuali, dar parintilor lui le lipsea competenta politica si iscusinta sociala, asa ca nu avusesera succes in vietile lor. Desi nu traiau viata elitelor, insistasera sa-i ofere lui Tianming o educatie pe care o considerau demna de elite. Nu avea voie sa citasca altceva decat carti clasice si nu avea voie sa asculte altceva decat muzica clasica. Prietenii pe care incerca sa si-i faca trebuia sa provina din familii pe care parintii sai le considerau cultivate si rafinate. I-au spus lui Tian ming ca oamenii din jurul lor erau vulgari si ca preocuparile lor erau comune. Prin comparatie, gusturile le erau mult superioare.

In scoala primara, Tianming reusisse sa-si faca cativa prieteni, dar nu-i invitase niciodata acasa sa se joace. Stia ca parintii lui nu i-ar fi permis sa se imprieteneasca cu copii atat de “vulgari”. Inainte sa ajunga la gimnaziu, insistenta puternica a parintilor pentru o educatie elitista il transformase intr-un singuratic absolut. Tot atunci, parintii lui divortasera, dupa ce tatal sau intalnise o tanara care vindea asigurari. Mama lui se recasatorise cu un antreprenor bogat.

Si astfel, ambii lui parinti se alesesera cu genul de oameni “vulgari” de care ii spusesera lui Tianming sa se fereasca si-si dadusera seama in cele din urma ca nu aveau autoritaea morala sa-i impuna acel tip de educatie. Dar ce-i facusera deja lui Tianming fusese de-ajuns. Nu putea scapa de cresterea pe care i-o dadusera si care era ca un set de catuse cu arc. Cu cat incerca sa se elibereze, cu atat il strangeau mai tare. In timpul anilor de liceu, deveni din ce in ce mai singur, din ce in ce mai sensibil si se indeparta din ce in ce mai mult de ceilalti.

Toate amintirile sale din copilarie si din tinerete erau cenusii.

Apasa 5.

Doriti sa va curmati viata? Pentru DA, selectati 2. Pentru Nu, selectati 0.”

Daca vrei cartea ta, click aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *