“Gelosul aspira la o fuziune totala. Ii cere celuilalt sa se implice din ce in ce mai mult in relatie si nu e niciodata multumit cu ce a primit. De cele mai multe ori nu-si da seama ca este o atitudine posesiva. esentialmente egocentrica, ce vizeaza, in realitate, distrugerea partenerului. Paradoxal, gelosul angajat intr-o activitate neintrerupta pentru a-si asigura dominatia este, in alte privinte pasiv si de-a dreptul dependent de partenerul sau. Aceasta relatie pe care si-o doreste apropiata, exclude de la sine tertii considerati periculosi. Imaturitatea celui gelos nu-i permite sa iubeasca o fiinta iubita in acelasi timp si de altii.”

Cartea o poti cumpara de aici.

“Pentru a simti ca partenerul ii apartine, trebuie sa posede si trecutul acestuia, fie ignorandu-l total, ca si cum numai bucata de viata traita impreuna conteaza, fie explorandu-l pana la epuizare, pana in punctul in acre simte ca a devenit proprietarul lui. Exigenta ‘transparentei’ exprimata deseori de cel gelos traduce dorinta sa de a poseda si cele mai neinsemnate unghere ale gandurilor celuilalt. Nu poate tolera vreo ‘gradina secreta’.

In aceasta urmarire obsedanta, gelosul simte o nemultumire permanenta. In acelasi timp, traieste sentimentul urmator: exista pe undeva o alta persoana (uneori alte persoane) cu capacitatea de a-l satisface pe partener mai bine decat poate el insusi. Situatiile repetate in care cel gelos isi etaleaza neputinta, cautarea frenetica de dovezzi de infidelitate, se termina destul de des prin a provoca exact lucrul de care-i era frica si pe care incerca sa-l dovedeasca in acelasi timp: infidelitatea sau ura partenerului.

La numai o saptamana dupa ce se mutasera in noua lor locuinta si la o luna d ela casatorie, partenerul lui Charlotte (R.) si-a schimbat radical comportamentul. Unul din aspectele infricosatoare ale acestei metamorfoze este ca R. a inceput sa se manifeste ca o persoana extrem de geloasa.

In ciuda frecventei semnificative a tulburarilor sexuale in relatia afectiva cu un manipulator sau manipulatoare (vezi capitolul 5), este neobisnuit ca partenerul acestuia sa-si gaseasca un amant sau o amanta. Suspiciunile bolnavicioase ale manipulatorului nu se bazeaza decat pe scenarii pur imaginare.

El, insa, este capabil sa joace un rol dublu cu parteneri diferiti. Minciuna – si de o parte, si de cealalta – este paravanul sau, caci detesta sa fie prins in flagrant si poate deveni violent cand ii arati dovada.

Adelinei si lui D. le place sa danseze pe muzica rock si se decid sa mearga la discoteca. ‘La doua ore dupa ce am ajuns, D. a inceput sa danseze cu o tanara, apoi s-a dus cu ea in camera vecina, departe de privirea mea. Si-a petrecut o parte din seara acolo si apoi a reluat un pic mai tarziu figura cu o alta femeie. La un moment dat, cand ma duceam la toaleta, am vazut cand faceau schimb de numere de telefon. Faptul ca se comporta ca si cum era singur m-a facut sa ma simt devalorizata. Cand am ajuns in masina, i-am subliniat acest fapt, descriindu-i cum ma simteam. Atunci s-a apucat sa ma acuze: eram geloasa, nu-i ofeream libertate! Si m-a amenintat ca ma va parasi imediat. A intrat intr-o criza deliranta vorbind despre lucruri incoerente, ilogice si in afara realitatii. Ce se intampla acolo nu mai avea nicio legatura cu o discutie ‘normala’ intre fiinte ‘echilibrate’. Se ajunsese la amenintari cu sinuciderea,la devalorizari personale…’

La petrecerile mondene, jocul seductiei manipulatorului fata de persoanele de sex opus si gelozia sa fata de cei care te-ar putea aborda sunt frecvente.

‘Cand Y. m-a invitat sa-l insotesc la o petrecere unde nu cunosteam pe nimeni’, povesteste Dominique, ‘mi-a spus in mijlocul petrecerii: ‘Lasa-ma, nu mai sta agatata de mine!’ Apoi, din acel moment, m-a ignorat cu totul, a dansat cu mai multe femei si nici nu s-a uitat la mine. Numai cand un barbat m-a invitat la dans, s-a oprit si Y. ca sa-mi spuna ceva la ureche si si-a pus bratul pe umerii mei ca si cum ar fi vrut sa spuna: ‘Asta e a mea.’ Am fost obligati sa intrerupem dansul. Apoi Y. i-a spus tipului: ‘Ti-o rapesc. Am ceva sa-i spun.’ Cavalerul meu s-a facut nevazut, iar Y., care n-avea nimic sa-mi spuna, m-a lasat din nou singura’.”

Daca vrei cartea ta, click aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *