“Isi incovoiase umerii deasupra biroului, deasupra sticlei de bautura. Monologa scazut, capul ii cazuse intre umeri, nu-si mai privea publicul.”

Cartea o poti cumpara de aici.

” – Mi se tolereaza. Neglijenta, lenea, capriciile, slabiciunile, fantezia. Mi se tolereaza. Au acceptat pana la urma sa ma considere un rau necesar. Pentru ca le sint util, necesar. S-au convins. Desi nu-mi pricep actiunile, loviturile, deductiile. Desi ma dispretuiesc… Le-ar face mare placere sa ma bage intr-o celula. Sa se razbune, prin metodele pe care le cunoasteti, pentru tot ce nu reusesc sa priceapa. Si, inca mai bine, sa ma bage intr-un sicriu, probabil. Trec luni si nu ma mai cheama. Ma lasa in pace, ma dau dracului. Iar cand ma recheama, in sfarsit, nu se mai tocmesc. Imi accepta conditiile, adica suma si libertatea de actiune. Nu-mi mai impun programul, punctualitatea lor ingusta, toate stupiditatile pe care le respecta. Accepta, fara sa inteleaga vreodata despre ce este, de fapt, vorba. Chiar cand asculta, ca niste vitei, delirul meu… Uneori, stiti, imi dau drumul la gura. Sa le explic de ce e de asteptat sa apara, ciclic, cazuri speciale. Exceptii! Excrescente ale vietii, necesare vietii. In fata carora ura si tampenia lor disciplinata nu pot avea efect. Sint lumi, specii ce se ignora, nu se pot intelege. Ar trebui sa stie mai intai ce e viata, despre ce le vorbesc. Au nevoie de imaginatia mea, de temperamentul, boala, simturile mele. Pana la urma si-au dat seama ca si eu sint un caz special. Ca si Sia Strihan.”

Up13012021

“Tovarasul propune ca aceia care castiga la tragerile pe livrete CEC, dar si alte tipuri de trageri, Loto, pronosport, ADAS, sa nu mai fie niste cetateni intamplatori, ci alesi dintre cei care merita. In felul acesta, se evita nedreptatea pe care o face de-atatea ori norocul, care nimereste in cel care  nu are nevoie sau, chiar daca ar avea nevoie, nu merita. Sunt numeroase cazuri cand castiguri neasteptate ajung in buzunarele pline de bani necinstiti ale unor elemente putrede, afaceristi, pungasi care deja au prea mult sau cad in pusculita vreunei batrane avare, aflata oricum in prag de moarte. Banii sau bunurile oferite la asemenea trageri de noroc ar trebui sa rasplateasca pe cei mai harnici si cinstiti muncitori, tarani, intelectuali. In felul acesta s-ar obtine o noua parghie pentru stimularea eforturilor in productie, in agricultura, in activitatea de creatie tehnico-stiintifica, pentru ridicarea pe o treapta calitativ superioara, in actuala faza a revolutiei multilaterale. Aceasta ar corespunde si conceptiei dialectice, materialiste despre lume si viata, despre rolul activ al omului, care nu este supus fatalitatii, ci stapanul, creatorul evenimentelor.

Tovarasul considera ca operatiunile de tragere pentru livrete si lozuri castigatoare trebuie sa ramana, aparent, neschimbate ca periodicitate, mod de desfasurare, sume alocate castigurilor. Selectionarea castigatorilor trebuie facuta din timp, dar nu cu mult inainte de data tragerii, de catre o comisie competenta, strict secreta. Trebuie studiate in prealabil modalitatile de a pastra absolut secrete numele celor desemnati castigatori, asa fel incat nimeni sa nu poata avea nici cea mai mica banuiala asupra noilor tehnologii de selectie introduse. Tovarasul propune a se analiza, cu multa grija, posibilitatea ca recompensatii sa simta, totusi, ca succesul lor se datoreste, de fapt, comportarii exemplare si increderii pe care o manifesta forurile fata de ei. Numai niste tovarasi de o moralitate desavarsita si de un devotament verificat de-a lungul anilor ar intelege inalta motivare a unei astfel de masuri si ar pastra cu strictete secretul de stat, care nu se incredinteaza decat celor mai buni dintre cei mai buni.”

Disponibila pentru imprumut.

Daca vrei cartea ta, click aici.

One Reply to “Fericirea obligatorie”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *